7 TOP tipov, ako zažiť Veľkú noc inak

Veľká noc, sviatok plný radosti a rodinných stretnutí, sa blíži so všetkou svojou krásou a starodávnymi tradíciami. Tento výnimočný čas v roku je pre mnohých z nás príležitosťou zastaviť sa, zamyslieť sa a prehĺbiť vzťahy s našimi blízkymi.  

Veľkonočný kalendár je určite pre viacerých záhadou, tak isto, ako aj čo robiť a kam ísť počas týchto sviatkov. Prečo je Zelený štvrtok zeleným a načo nám vôbec je tá šibačka? 

Ako stráviť veľkonočné sviatky produktívne a aktívne, no zároveň nezanedbať ostatné povinnosti? Toto všetko a ešte viac sa dnes dozviete práve tu! 

Pre tých, ktorí by radi oslávili mimo domova, máme pripravený prehľad atraktívnych destinácií, kam sa môžete vydať a zažiť Veľkú Noc inak, no zároveň tradične - tak, ako sa patrí.

Strašiak veľkonočných sviatkov - STRES

stress less bez stresu

Upratovanie, varenie, plánovanie - niečo, čo nám vie zabrať dokonca viac ako deň iba na úkor prípravy na Veľkú noc. V ruchu príprav a očakávaní, ktoré Veľká Noc so sebou prináša, je ľahké zabudnúť na najdôležitejšie ľudské potreby - oddych a regeneráciu

V dnešnom uponáhľanom svete môže byť sviatočné obdobie často sprevádzané zvýšeným tlakom a stresom, keď sa snažíme všetko stihnúť a splniť očakávania svojich blízkych. Je však nutné si uvedomiť a pripomenúť, že podstata veľkonočných sviatkov nie je v dokonalosti našich príprav, ale v pokoji a radosti, ktoré spolu s rodinou a priateľmi zažívame.

Doprajte si aj čas na relaxáciu, či už prostredníctvom chvíľ strávených v prírode, čítania vašej obľúbenej knihy, alebo zdieľaním momentov s tými, ktorých máte radi. 

Nezabudnite, že oddýchnutím a načerpaním energie sa budete cítiť lepšie nielen vy, ale aj ľudia okolo vás. 

Niečo málo z histórie Veľkej noci

história veľkej noci

Veľká noc má dlhú a bohatú históriu. Je to kresťanský sviatok, ktorý oslavuje zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Podľa biblického príbehu zomrel Ježiš na Veľký piatok a vstal z mŕtvych na tretí deň (Veľkonočná nedeľa). Pre kresťanov je Veľká noc najdôležitejší sviatok roka.

Okrem náboženských významov má Veľká noc aj pohanské korene. Tento sviatok oslavuje príchod jari a obnovu života. Veľkonočné tradície zahŕňajú aj farbenie vajíčok, zdobenie príbytkov, veľkonočné čokoládové zajace a samozrejme, veľkonočný baránok.

Veľkonočný kalendár na rok 2024

veľkonočný zajac vajíčka

Veľká noc je obdobím plným tradícií, symboliky a duchovnej obnovy. Oslavovať tento rok budeme v rozmedzí od 28. marca až do 1. apríla, pričom každý deň má svoj špecifický význam a zvyky. Čo teda charakterizuje jednotlivé veľkonočné dni a aký dôležitý dátum im predchádza?

Popolcová streda - 14. februára 2024

Veľkonočným sviatkom predchádza Popolcová streda, kedy podľa kresťanskej tradície začína 40-dňový pôst. Tento deň vyzýva veriacich k pokániu a duchovnej obnove. Počas obradu na Popolcovú stredu, ktorý sa koná v kostoloch, sa veriacim na čelo kreslí krížik z popola. Tento popol je väčšinou získavaný spálením bahniatok na pripomenutie výroku: „Prach si a na prach sa obrátiš.”

Zelený štvrtok - 28. marca 2024

Zelený štvrtok v podstate otvára tento sviatočný týždeň a je pripomienkou Poslednej večere Ježiša Krista s jeho učeníkmi.

Tento deň je spojený s tradíciami, ako je napríklad uprataný dom. Zvykom je nachystať aspoň jedno jedlo zelenej farby - takmer v každej domácnosti nájdeme jedlá obsahujúce zelený špenát. Podľa tradície sa dievčatá zvykli „umývať” vo vodnej pare, pretože verili, že budú čisté, bez pieh a vlasy im budú rásť rýchlejšie.

Veľký piatok - 29. marca 2024

Veľký piatok je dňom, kedy si kresťania pripomínajú ukrižovanie a smrť Ježiša Krista. Taktiež je tento deň typický pre modlenie a zdržiavanie sa mäsa, alkoholu a veselých aktivít. Ak dodržíte tento piatkový pôst, v  lete nebudete smädní. 

Biela sobota - 30. marca 2024

Táto sobota je tradične dňom ticha a čakania na vzkriesenie. Bielu sobotu využívame na prípravu veľkonočných pokrmov, zdobenie vajíčok a upratovanie príbytkov. Ľudia týmto dňom skoncujú s pôstom na znak oslavy zmŕtvychvstania Ježiša.

Z folklórnych tradícií sa prenáša zvyk neumývania si rúk po miesení cesta, aby ženy mohli ich dotykom pomôcť stromom s rastom nových plodov. Taktiež sa táto sobota považuje za ten správny deň na výsadbu.

Veľkonočná nedeľa - 31. marca 2024

Veľkonočná nedeľa je vrcholom veľkonočných sviatkov, oslavou vzkriesenia Ježiša Krista. Tento deň je plný radosti a spoločného stretnutia, kedy sa stretáva celá rodina. Je to čas, kedy sa domovy napĺňajú vôňou pečeného mäsa a vajíčok, pričom podľa tradícií sa v tento deň nesmie použiť na prípravu nôž. A dievčatá? …tie vedia, čo ich čaká a pripravujú sa na nadchádzajúci deň.

Veľkonočný pondelok - 1. apríla 2024

A je to tu! Šibi-ribi, mastné ryby, šibačka, oblievačka a hojné množstvo parfémov - niet prečo sa čudovať, že to je obľúbený sviatok väčšiny mužskej populácie. Na tento deň sa praktizujú najznámejšie ľudové tradície, ktoré ženám majú zabezpečiť zdravie a plodnosť. V mnohých rodinách tento deň pokračuje oslavami, stretnutiami a veselými aktivitami, ktoré ľuďom umožňujú vychutnať si spoločné chvíle radosti a pohody. 

Pozrite si našu veľkonočnú ponuku

Kam sa vybrať na Veľkú noc

koláž hrad wellness

Či už chcete utiecť pred šibačmi, alebo iba nestráviť tieto sviatky doma, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na výlety a zážitkové atrakcie počas Veľkej noci - je to predsa ideálny čas, aby ste si dopriali nové zážitky s blízkymi a užili si krásu jari, ktorú tento sviatok prináša. 

Záhrady a parky

Využite príjemné jarné počasie na navštívenie niektorých z krásnych záhrad a parkov po celom Slovensku. Pre spríjemnenie si môžete pripraviť piknik, prechádzať sa popri kvitnúcich kvetoch a vychutnávať si prírodu. 

Naše tipy na návštevu záhrad a parkov:
- Botanická záhrada v Košiciach
- Záhrada na Kalvárii v Banskej Bystrici
- Sad Janka Kráľa v Bratislave

Hrady a zámky

Navštívte niektorý zo slovenských historických hradov a zámkov a preskúmajte ich krásu. Okrem prehliadky sa môžete zúčastniť aj rôznych veľkonočných podujatí, ktoré sa konajú na týchto miestach. Slovenské hrady a zámky sú jednoducho jedinečné a majú svoj šmrnc!

Naše tipy na návštevu historických hradov a zámkov:
- Bojnický zámok
- Modrý Kameň
- Beckov
- Oravský hrad

Tradičné veľkonočné remeslá a folklór

Múzeum oravskej dediny Zuberec usporadúva každoročne tradičnú Veľkú noc, ako ju zažívali naši predkovia. Budete tu mať možnosť vidieť tradičné remeslá ako maľbu kraslíc, pletenie korbáčov a točenie na hrnčiarskom kruhu. V prípade pekného počasia zastihnete aj vynesenie Moreny a rôzne folklórne vystúpenia.

Národné parky

Ak preferujete turistiku a prírodu, národné parky sú tá správna voľba! Môžete si vybrať medzi Slovenským rajom, Nízkymi alebo Vysokými Tatrami. Tu si môžete užiť krásne výhľady, prechádzky po turistických chodníkoch a objavovať divokú prírodu. 

Turistika a hory

Nostalgická jazda električkou v Trenčianskych Tepliciach

Využite Veľkonočnú nedeľu (31.1.2024) na veľkonočnú jazdu električkou z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc. Počas jazdy budete mať možnosť vidieť expozíciu cestných a koľajových vozidiel a vychutnať si horúci čaj alebo punč.

Skvelý výlet s deťmi v Bojniciach

Vyberte sa na výlet na vyhliadkovú vežu Čajka v blízkosti Bojníc a užite si krásny výhľad na okolie. Na vrchole veže sa nachádza aj tobogán, na ktorom sa neskôr môžete spustiť. Po návrate môžete navštíviť Šmolko dedinku, kde vás očarí rozprávková atmosféra.

Kúpele a wellness

Kto nemiluje relax? Počas Veľkej noci si oddýchnite a doprajte si masáže, saunovanie, liečivé kúpele alebo iné wellness procedúry. Na výber máte z niekoľkých miest a z mnohých rôznych procedúr. 

Pozrite si našu wellness ponuku

Náš tip na ubytovanie: Hotel Belassi**** v Bojniciach: Víkendové pobyty s fľašou vína a vstupmi do kúpeľov či ZOO Bojnice

pobyt v bojniciach

Tradície Veľkej noci po celom svete

tradície vo svete zber vajíčok

Veľká noc je známa svojimi unikátnymi tradíciami a zvykmi, ktoré sa líšia v každej krajine. Čo máme teda s ostatnými spoločné a čo by v iných krajinách nevedeli na našich zvykoch pochopiť?

- Veľkonočný zajac - V mnohých krajinách sa verí, že veľkonočný zajac prináša vajíčka, schováva ich a čaká, kým ich deti nájdu. Táto tradícia je obzvlášť rozšírená v anglicky hovoriacich krajinách.

- Veľkonočný poklad - Na Malte sa koná lov na veľkonočný poklad, kde úlohou detí je hľadať skryté vajíčka a najmä sladkosti. Táto tradícia je veľmi obľúbená medzi miestnymi obyvateľmi už dlhé roky. 

- Veľkonočné ohňostroje - V Grécku a niektorých iných krajinách sa na Veľkonočnú nedeľu konajú veľkolepé ohňostroje, na oslavu zmŕtvychvstania Ježiša Krista. 

Typické slovenské tradície, ktoré Veľkú noc robia Veľkou nocou

veľkonočné jedlo easter

- Farbenie vajíčok - Farbenie vajec je jedným z najznámejších obyčajov spojených s Veľkou nocou. Môžeme použiť špeciálne farby na vajíčka alebo sa pokúsiť vytvoriť si vlastné farby pomocou prírodných zložiek, ako sú napríklad cibuľové šupky, špenátové listy alebo červená repa. Deti takto každoročne kreslia na vajíčka a vytvárajú jedinečné a farebné diela. Tieto zdobené vajíčka, známe ako kraslice, sú potom vymieňané medzi blízkymi a použité ako súčasť výzdoby.

- Veľkonočné obrady - Náboženské obrady sú neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov na Slovensku. Veľkonočné procesie a slávnostné omše sú príležitosťou na spoločné stretnutia veriacich, kde si pripomínajú duchovný rozmer sviatkov a oslavujú vzkriesenie Ježiša Krista.

- Bohaté hody - Veľká noc je tiež časom hodov, kde sa na stole objavujú tradičné jedlá, ako údené mäso, jarná zelenina a samozrejme vajíčka v rôznych podobách. Veľkonočný stôl na Slovensku by tiež nebol kompletný bez tradičného sladkého pečiva v podobe barančeka. Ten je pripravovaný z kysnutého cesta a často ozdobený symbolickými motívmi súvisiacimi s Veľkou nocou.

- Oblievačka a šibačka - Niečo, čomu sa mnohé stránia, no napriek tomu to je jednou z najznámejších tradícií na Slovensku. Na Veľkonočný pondelok muži navštívia domy svojich priateliek, známych a susediek, kde ich tradične oblejú vodou a šibajú pletenými korbáčmi z vŕbových alebo brezových prútov. Tento zvyk symbolizuje čistotu, zdravie a krásu, pričom ženy odmeňujú mužov stuhami, zdobenými vajíčkami, pečivom alebo peniazmi.

 

Ako isto viete, Veľká noc je aj tohto roku skvelou príležitosťou na strávenie kvalitného času s rodinou a priateľmi. Či už sa rozhodnete pre tradičné oslavy, výlety alebo rodinné aktivity, dôležité je, aby ste si tieto sviatky užili v pokoji a príjemnej atmosfére. 

Tešíme sa na to, ako budete oslavovať tento významný sviatok a prajeme vám veselú Veľkú noc 2024!


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Hana Bardyová

Stážistka marketingového oddelenia

Hana je študentkou marketingu a entuziastka adrenalínu. Svoju kreatívnu dušu nenecháva spať - rada cestuje, číta, navštevuje galérie alebo divadlá. Okrem sociálnych sietí, písania článkov a plánovania kontentu sa vo voľnom čase venuje kresleniu a hre na gitaru alebo klavír.

Ďalšie články z kategórie ZľavaDňa radí: