Praha pre pokročilých - Preskúmajte jej skryté poklady

Prahu sa oplatí aspoň raz v živote preskúmať. Je plná histórie a obdivuhodnej architektúry. Nájdete tu však aj mnoho skrytých miest, ktoré robia Prahu ešte výnimočnejšou. Niektoré možno poznáte, niektoré zas nie.

Dnes sme sa rozhodli, že vám odhalíme aj túto menej známu stránku mesta, vyhnúť sa prehnane navštevovaným miestam a zároveň vám priniesť čo najväčší zážitok z najbližšieho výletu do hlavného mesta Česka!

Pozrieme sa na to, ako zažiť Prahu ako miestni, aké rôzne aktivity viete zažiť počas dní strávených v Prahe alebo poprípade ako sa vyhnúť typickým turistickým pascám.

Ste pripravení na sprievodcu zákutiami Prahy?

Tipy na zaujímavé a neobvyklé miesta v Prahe

Stereotypické miesta? Tých sa obávať nemusíte. Práve tu sa vydáme mimo „príliš” navštevovaných miest a spolu sa pozrieme na Prahu očami miestnych. Skryté uličky alebo jedinečné miesta - tie Pražania milujú! A čo je na tom všetkom najlepšie? Väčšina týchto miest je zadarmo

Poďme sa na ne pozrieť!

Nový Svět aneb malebný kút Prahy

novy svet praha

Našou prvou zastávkou je Nový Svět - očarujúca ulička skrytá pár krokov od Pražského hradu, no predsa o nej mnoho ľudí nevie. Pôsobí, akoby v nej zastal čas, preto je taktiež považovaná za najromantickejšiu uličku v Prahe!

Z jednej strany ulice viete vidieť historickú hradnú bránu, domy na nej stáli už od 14. storočia, chránené vnútornými obrannými múrmi. Čaká vás tu pokojná atmosféra, dlaždicové uličky a farebné domčeky, ktoré vás presunú v čase do minulosti. 

Nový Svět viete navštíviť kedykoľvek počas dňa, no my si myslíme, že pre najkrajší zážitok by ste sem mali zavítať ráno. Ak si privstanete, stihnete východ slnka, objavíte malebné a historické zákutia alebo fotogenické uličky. Jednoducho ideálne miesto pre začiatok dňa, však?

Oáza pokoja v podobe záhrady

vrtba garden praha

Uprostred Prahy sa skrýva tiché príjemné útočisko plné zelene a tým je Vrtbovská záhrada. Davy turistov tu nestretnete a môžete si vychutnať prechádzky touto krásnou záhradou, ako dlho len chcete. 

Vrtbovská záhrada vyzerá ako z rozprávky, počas prechádzky zbadáte mnoho sôch a nespočetné množstvo krásnych kvetov. Z tohto rozprávkového miesta máte doslova celú Prahu na dlani

Najužšia ulička?!

vinarna certovka praha

Počuli ste už o tomto fenoméne? Táto pražská ulička sa nachádza len na skok od Karlovho mosta v historickej časti Malá Strana a jej šírka je neuveriteľných 50 cm! Nie je to náhodou skôr ulica pre mravce než pre ľudí?

„Úzka ulička" nie je len hocijaká ulica, no skôr schodisko vtesnané medzi budovami. Pôvodne slúžila ako úniková cesta v prípade požiaru. Kedysi by ste v Prahe našli takýchto uličiek viac, no dnes je práve táto posledným „přeživším”. 

Prejsť touto uličkou je doslova tesná záležitosť! Pre prechádzanie dvoch ľudí oproti sebe tu nie je možné, a preto na reguláciu premávky (áno, dobre čítate, premávky!) slúžia semafor na oboch koncoch ulice.

Raj pre milovníkov kníh

strahov library praha

V Prahe nájdete síce mnoho architektonických skvostov, no pre knihožrútov tu je čarovný svet kníh alias Strahovská knižnica. Je ukrytá v bielych múroch Strahovského kláštora z 12. storočia a predstavuje nezabudnuteľný zážitok pre každého milovníka literatúry. 

Nachádza sa kúsok od Pražského hradu, tak isto ako aj Nový Svět. Môžete si tak spojiť výlet dvoch miest naraz a navštíviť aj spomínanú knižnicu. Pozostáva z dvoch hlavných sál a to teologickej a filozofickej. Už na prvý pohľad vás tu očarí majestátny výber kníh a bohatá výzdoba

Návšteva Strahovskej knižnice je ideálna pre ľudí hľadajúcich pokoj od ruchu mesta alebo milovníkov histórie, umenia a architektúry. A pre dobrodruhov? Možno práve medzi tisíckami kníh nájdete ďalšiu inšpiráciu na ďalší výlet po Prahe. 

- otváracie hodiny: 9:00 - 12:00, 13:00 - 17:00
- nezabudnite na hodinovú obednú pauzu!
- dospelí si prichystajú na vstupné 150 Kč, študenti 80 Kč
- výhodná rodinná vstupenka za 300 Kč

Náš tip na ubytovanie pre rodinky: Occidental Praha Five**** blízko historického centra

praha hotel pre rodiny

Čo robiť v Prahe po dobu 2 dní? Tipy na aktivity v Prahe

V tejto časti článku vám predstavíme v krátkosti tipy na aktivity, vďaka ktorým si užijete Prahu trochu inak a zažijete pár dní plných zážitkov! Pripravte sa na prechádzky v krásnych záhradách, objavovanie neprebádaných zákutí alebo ochutnávky jedál najväčšieho ázijského trhu - Sapa!

Vojanovy Sady - čistá romantika!

vojanovy sady praha

Len si to predstavte - pokojné prechádzky po chodníkoch lemovaných pestrými kvetmi, krásne počasie a výhľad na Petřín. Milovníci panorám určite ocenia aj výhľad na Pražský hrad alebo Kostol sv. Mikuláša

Toto miesto je ako stvorené pre romantické prechádzky, pikniky s priateľmi, či oddych s knihou v ruke. Rodinky s deťmi sa určite potešia aj detskému ihrisku, ktoré je taktiež zdarma. Ak budete mať šťastie,  zazriete aj majestátnych pávov, ktorí skrášľujú záhradu ešte o niečo viac. 

Park viete navštíviť každý deň od 8:00 do 17:00 a v lete až do 19:00.

Divoká Šárka pre dobrodruhov

divoka sarka turistika praha

Ak už máte dosť mestských prehliadok a pamiatok a hľadáte trochu pohybu a čerstvého vzduchu, zbystrite! 

Divoká Šárka leží na okraji Prahy a je naozaj ideálom pre každého milovníka pohybu alebo turistík. V tejto obrovskej prírodnej rezervácii vás čaká hustý les, lúky a vodné plochy, a viacero turistických chodníkov

Ste zdatnejší turista? Na vás tu čakajú dychberúce výhľady z vrcholov skál! Vyberte si podľa náročnosti a užívajte si ticho, zeleň a krásnu prírodu!

Áno, aj Vietnam nájdete v Prahe!

vietnamske jedlo sapa praha

Ázijská kuchyňa je vynikajúca, to už všetci vieme, preto kto vie oceniť práve tú vietnamskú by sem mal aspoň raz zavítať! Vravíme o Sape, ktorá je lokalizovaná taktiež na okraji Prahy.

Je ľahko dostupná hromadnou dopravou a môžete ju zastihnúť každý deň v časovom rozmedzí 8:00 - 20:00

Nájdete tu takmer všetko - od hotových vietnamských jedál v reštauráciách po samotné suroviny na prípravu. Je to vskutku gurmánsky zážitok!

Náš tip: Obľúbený Top Hotel Praha**** s neobmedzeným wellness a japonskou záhradou

hotel praha japonska zahrada

Tomuto sa v Prahe radšej vyhnite!

turisticke pasce v prahe

Podvodníci kazia taxikárom dobré meno, Praha nie je (bohužiaľ) výnimkou. Sami domáci radšej využívajú miestne aplikácie, práve kvôli týmto podvodom. Taxíky, ktoré stoja v uliciach, čakajú práve na nič netušiacich turistov, ktorých neskôr oklamú a ceny za odvoz sú aj 3-násobne vyššie ako by mali naozaj byť. 

Tí, ktorí v Prahe už boli vedia, že na historických námestiach (najmä v Starom Meste) viete stretnúť hneď niekoľko menších obchodov, kde vám ponúkajú thajské masáže za nízku cenu. Vnútri sa väčšinou nachádzajú sochy Buddhu vyrobené z plastu a tieto služby sú považované za „fast-food” v oblasti masáží. Kvalitných thajských wellness a masáží nájdete v Prahe neúrekom, no týmto sa radšej vyvarujte. 

Ako hovorí staré čínske porekadlo: „Euronet? Nie, ďakujem.” Naozaj typická pasca turistov, kde si zameníte peniaze za neuveriteľne nevýhodný kurz. Myslite na to, že momentálny kurz je približne 1 € = 25 Kč.

Zhrňme si to
- Povedz nie čakajúcim taxíkom na uliciach 
- Thajské masáže hľadajte mimo námestí
- Pozor na správny kurz

Náš tip: Elegantný hotel Meda*** v centre Prahy s raňajkami a vstupom do 2 múzeí

praha hotel historicke centrum

Chystáte sa už dlhšie do Prahy? Berte tento článok ako vaše znamenie na preskúmavací výlet! Ak už navštívite čo i len jeden z našich tipov, podeľte sa s nami o vaše pocity a dojmy a nezabudnite na typický trdelník so zmrzlinou!

Viac pobytov v Prahe nájdete tu!


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Hana Bardyová

Stážistka marketingového oddelenia

Hana je študentkou marketingu a entuziastka adrenalínu. Svoju kreatívnu dušu nenecháva spať - rada cestuje, číta, navštevuje galérie alebo divadlá. Okrem sociálnych sietí, písania článkov a plánovania kontentu sa vo voľnom čase venuje kresleniu a hre na gitaru alebo klavír.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: