Hurá na huby! - najlepšie lokality a najčastejšie chyby pri zbere a spracovaní húb

Čas, kedy sa lesy začnú farbiť do zelena a príroda sa prebúdza v plnej kráse, nastáva obľúbené obdobie mnohých Slovákov - sezóna zberu húb. Napriek tomu, že huby zažívajú najväčšiu slávu počas jesene, aj na jar viete nájsť viac než dosť týchto pokladov! V tomto článku vás prevedieme najlepšími slovenskými lokalitami, kde môžete nájsť vaše obľúbené druhy húb, ale prezradíme vám aj aké pravidlá by mal každý správny hubár dodržiavať.

Lov hríbov môže pre niekoho znamenať prepojenie s prírodou, spôsob relaxácie alebo jednoducho oddych od urýchleného mestského života. Slovensko so svojím bohatým výberom lesov a parkov ponúka hubárom rozmanité terény pre zber. Od ihličnatých lesov Vysokých Tatier, cez listnaté porasty Slovenského raja, až po dubové háje Malých Karpát. Každá lokalita skrýva svoje vlastné unikáty. 

Avšak, zber húb nie je len o hľadaní toho správneho miesta - rovnako záleží na tom, čo sa odohráva pred alebo po samotnom zbere húb. Je to tiež o rešpekte k prírode a dodržiavaní nepísaných pravidiel zberu, ktoré zabezpečujú to, že lesy zostanú rovnako bohaté a plodné aj pre ďalšie sezóny. Každopádne, aj v tomto prípade platí známe porekadlo: “Kto skôr príde, ten skôr melie”

Či už ste skúseným hubárom, alebo sa ešte len chystáte na svoje prvé dobrodružstvo medzi stromy, tento článok vás vybaví všetkým potrebným, aby váš lov na huby bol nielen úspešný, ale aj príjemný a bezpečný!

Kedy sa vydať na zber húb? 

zber húb mushrooms in a basket

Sezóna zberu húb sa tradične začína už v marci alebo apríli, v závislosti od aktuálneho počasia. V apríli a máji sa na scénu dostáva obľúbená „májovka”, ktorá je v tomto období najvyhľadávanejšou hubou. Sezóna naberá na sláve najmä na jeseň, kedy máte najväčšiu šancu si uchmatnúť starý známy dubák. 

Netreba sa však vždy riadiť čisto iba obdobiami a mesiacmi. Jednoducho povedané, huby prosperujú v tichom a vlhkom prostredí. Ich rast závisí od dostatočnej vlhkosti, preto sú dážď a vlhké, pochmúrne dni ich najlepšími priateľmi. Naopak, sucho a vietor vedia ich rast obmedziť

„Huby rastú po daždi”, ale treba sa toho naozaj držať? Síce huby milujú dážď a vlhkosť, nemusíte utekať do lesa hneď, keď prestane pršať. Je múdrejšie počkať zopár dní, aby ste dali hubám šancu viac narásť. 

Medzi hubármi koluje názor, že hľadanie húb je ideálne počas skorého rána. Avšak, huby sa nie vždy rozhodnú vyrásť cez noc. Ich rast trvá niekoľko dní, bez ohľadu, či je deň alebo noc. Viete ich nájsť tak, či onak - nezáleží, či sa vydáte ráno alebo poobede

Čo absolvovať pred zberom húb? 

príprava do hôr na huby

Počasie ako kľúčový faktor

Predtým, než sa vydáte na hon po hubách, dôkladná príprava je kľúčom k lepšiemu zážitku zo zberu, preto ju netreba podceňovať. To zahŕňa aj kontrolu predpovede počasia. Lesy sú síce pekné, ale vedia byť nevyspytateľné a počasie sa tu vie meniť o niečo rýchlejšie. Presná predpoveď vám pomôže pripraviť sa na rôzne podmienky, či už ide o slnečný deň alebo neočakávaný dážď. 

Pohodlie na prvom mieste

Vaše oblečenie by malo byť pohodlné a vhodné na dlhý čas strávený v prírode. Vrstvenie oblečenia je pre hubárčenie ideálne, pomôže vám prispôsobiť sa meniacemu počasiu. K tomu patria taktiež aj nepremokavá športová obuv, rovnako, ako dlhé nohavice a rukávy pre ochranu pred konármi, tŕňmi alebo hmyzom. Pršiplášť v batohu tiež nikdy nezaškodí, šťastie praje pripraveným

Nepodceňujte vodu

Nezabudnite na hydratáciu. Vodu potrebujeme rovnako ako aj hríby! Dehydratácia vie byť rýchla a tichá, preto fľašu vody v batohu netreba podceňovať.

Mobil náš každodenný

V neposlednom rade, nezabudnite si pred odchodom nabiť mobilný telefón. V prípade, že sa stratíte alebo potrebovali pomoc, je dôležité mať možnosť volať. Okrem toho viete mobil pri hubách využiť aj pri ich identifikácii - aplikácie na to určené vám umožnia spoznať hríb podľa obrázku alebo jeho charakteristík. Mapy vám tiež pomôžu pri orientácii v teréne. 

Náš tip na aplikácie sú Google Maps, vďaka ktorej sa s jej prehľadnosťou nestratíte a s identifikáciou húb vám pomôže aplikácia Picture Mushroom

Kam na huby - Západné Slovensko

Náš tip - Wellness pobyt v jedinečnom kaštieli Château Appony****

chateau appony topoľčany pobyt

Západné Slovensko ponúka hubárom obrovské možnosti na objavovanie a zber húb. Od hustých lesov Záhoria, po zalesnené svahy Malých Karpát. Každá lokalita skrýva svoje unikátne druhy húb, ktoré čakajú na hubárov. Preto obyvatelia väčších západných miest utekajú za pokojom od unáhleného mestského životného štýlu napríklad aj na tieto miesta: 

Záhorie

Záhorie, známe svojimi rozsiahlymi lesmi a prírodou, je ideálnym miestom pre rast mnohých húb vďaka svojej vlhkosti a pestrému zloženiu pôdy. Hubári tu môžu nájsť nielen bežné druhy, ako napríklad dubáky a bedle, ale aj tie menej známe, ktoré obohatia ich zbierku. 

Biele Karpaty

Na severozápade Slovenska sa týčia Biele Karpaty, ktoré vynikajú svojou čistou prírodou a rozmanitosťou, či už fauny alebo flóry. Lesy sú plné bukov, dubov a jedlí, čo je ideálom pre rast rôznych druhov húb. Či už ide o čírovnice, kozáky alebo rôzne druhy muchotrávok, Biele Karpaty sú zaručeným miestom úspechu každého hubára. 

Rozmanitosť terénov vám tiež umožní hubárčenie za rôznych podmienok - od nížinných lesov až po horské lúky. 

Malé Karpaty

Malé Karpaty, rozprestierajúce sa od Bratislavy po Nové Mesto nad Váhom, sú ako stvorené pre milovníkov hríbov a prírody. S ich bujnými listnatými a zmiešanými lesmi, Malé Karpaty ponúkajú ideálne prostredie pre rast húb po takmer celý rok. Tu môžete objaviť všetko od jarných smrčkov a májoviek až po jesenné hríby a suchohríby.

Táto lokalita je taktiež známa pre svoju dostupnosť a množstvo turistických chodníkov, ktoré umožňujú ľahký prístup k najlepším hubárskym lokalitám. 

Okolie miest Šurany, Nitra a Malacky

V okolí miest Šurany a Nitra viete nájsť hríby aj počas skorých začiatkov hubárskej sezóny.

Okolie mesta Malacky, ležiace na západe Slovenska, je skvelým miestom pre tých, ktorí hľadajú pokojnejšie hubárčenie bez veľkých davov. Lesy v okolí Malaciek ponúkajú širokú škálu húb. Vďaka svojej polohe a rozmanitosti lesných ekosystémov, Malacky sú skvelým východiskom pre výpravy za hubami. 

Pozrieť ponuku pobytov na Západnom Slovensku

Kam na huby - Stredné Slovensko alebo srdce krajiny

Náš tip - Glamping Liptov - zážitkové ubytovanie s výhľadmi na Kriváň priamo z postele

glamping liptov ponuka pobyt

Srdce Slovenska priláka každý rok množstvo nadšencov húb z celého Slovenska. Koho by predsa nepresvedčil už len pohľad na majestátne Tatry, Liptov alebo Oravu? Či už pre hubárov alebo nie, toto sú naše odporúčania pre uľahčenie hľadania: 

Tatry

Spomínané tatranské lesy, na hranici medzi stredných a severným Slovenskom, sú priam ikonické pre svoju bohatú prírodu. 

Hubári tu môžu v tichosti a pokoji tatranskej scenérie objavovať a zbierať huby, ktoré viac prosperujú v chladnejšom a vyššie položenom prostredí. Napriek oneskorenej sezóne zapríčinenej nadmorskou výškou, trpezlivosť sa hubárom bohato odmení. 

Liptov

Určite nikoho neprekvapí spomenutý Liptovský región. Severný Liptov, kde sa prelína vodná krása s hlbokými lesmi, je ideálny pre hubárčenie počas takmer celej sezóny - od jari, až po jeseň

Okolie miest Žilina a kysucká Čadca

Sever stredného Slovenska má bohaté podmienky pre zber húb a bez povšimnutia nemôžu zostať ani okolie Žiliny a Kysuce s Čadcou. Zber v kľudnej časti mimo hluku civilizácie, spolu s rozsiahlymi areálmi a chránenými prírodnými oblasťami - čo viac? 

Banská Bystrica

Trochu nižšie od severných hraníc sa nachádza Banská Bystrica, ktorej bukové a smrekové lesy ponúkajú ideálne podmienky pre zber najmä na jeseň

Poltár a Lučenec

Ak preferujete južné lokality stredného Slovenska, nezabudnite zavítať do okolia Poltára alebo mesta Lučenec. Tieto teplejšie oblasti ponúkajú ideálne podmienky pre rast húb už od skorej jari

Pozrieť ponuku pobytov na Strednom Slovensku

Kam na huby - Východné Slovensko 

Náš tip - Gurmánska 3-chodová večera a wellness v hoteli Ambassador**** v centre Košíc

košice wellness večera jedlo

V neposlednom rade, východ Slovenska je domovom rozličných hubárskych oblastí, čo umožňuje hubám prosperovať v rôznych formách a farbách, no najmä na severnej časti východu. Ušetríme vám čas prezradením týchto obľúbených východných miest: 

Košický kraj

Košice si tiež prídu na svoje - lesy neďaleko metropoly východu, ležiace na pomedzí rôznych prírodných zón sú ako stvorené pre milovníkov húb. Či už hľadáte klasické druhy, ako napríklad dubáky, alebo radi objavujete nové druhy húb - okolie Košíc vám ponúkne všetko potrebné. 

Prešovský kraj

Prešov a jeho okolie je taktiež hojným zdrojom pre zber húb. Stráňany je menšia, no o to cennejšia lokalita pre hubárov. Táto oblasť je taktiež jedna z obľúbených medzi tými, ktorí preferujú pokojný zber bez davov.

Spolu aj so Spišskou Magurou tu nájdeme rôzne druhy suchohríbov

Pozrieť ponuku pobytov na Východnom Slovensku

Nepísané pravidlá pri zbere húb

mushrooms in a basket zber húb

Zber húb je činnosť, ktorá vyžaduje nielen znalosti a zručnosti, ale aj zodpovednosť a rešpekt k prírode. Toto sú kľúčové zásady, ako byť zodpovedným hubárom a čo mať vždy na pamäti: 

- Identifikácia je kľúčová - huby, ktoré s istotou nepoznáme, jednoducho nezbierame. Tieto hríby nechávame skúsenejším hubárom, ktorí vedia lepšie určiť, či je hríb jedlý, alebo nie. Riziko konzumácie jedovatých húb je vysoké a môže mať vcelku nepríjemné následky. Vždy sa preto uistíme, že huby, ktoré chceme zbierať sú naozaj bezpečné a vhodné na konzum.

- Ste začiatočník? - Buďte trpezlivý. Zber húb je niečo, čo vyžaduje čas na zdokonalenie a bystré oko. Nebojte sa priučiť skúsenejším hubárom a postupne obohacujte svoje znalosti. Ak nájdete hríb, pozorne sa poobzerajte, vďaka spoločnej plodnici sa môžu v jeho okolí nachádzať ďalšie.

- Košík ako povinná výbava - Ak ste rozmýšľali, či vám pri zbere stačí igelitka, mýlite sa. V igelitovom sáčku sa huby môžu spariť a je možnosť vzniku plesne. Ideálnym pomocníkom na zber je drevený pletený košík, kde hríby majú priestor dýchať a nezaparia sa. 

- Lesná etiketa - V lese sa treba slušne správať. Rešpektujme spolu prírodu tak, ako si zaslúži. Odpadky nevyhadzujeme do lesa, určite to počká, kým bude poruke odpadkový kôš. Uznajme, nie je to pekný pohľad na povyhadzované fľaše, plechovky, alebo vo všeobecnosti odpad v prírode. 

- „Potrebujem plný košík?” - Každého určite poteší plný nazbieraný košík hríbov, no naozaj toľko potrebujeme? Zbierajme preto iba toľko, koľko vieme aj spracovať. Neplytvajme, potešme aj ďalších hubárov, ktorým sa možno až-tak nedarilo počas zberu. 

- Pozor pred otravou - Každý správny milovník hríbov a hubárčenia by si mal naštudovať aspoň tie najjedovatejšie huby, s ktorými sa v lese môžeme stretnúť. Tieto huby sú jedny z najčastejšie vyskytovaných v slovenských lesoch, ktorým sa rozhodne chcete vyhnúť: 

Muchotrávka zelená - najjedovatejší hríb na Slovensku 
Muchotrávka tigrovaná - podobná jedlej hube Muchotrávke červenkastej
Hríb satanský - prudko jedovatá, chránená huba
Hodvábnica obrovská - prudko jedovatá huba nachádzajúca sa v teplejších listnatých lesoch 

poisonous mushrooms nejedlé hríby

Hubárčenie teda vôbec nemusí byť nuda. Nechajte sa unášať krásami slovenských lesov, objavujte nové miesta, rozširujte svoje znalosti a predovšetkým, užívajte si každý okamih strávený hľadaním týchto lesných pokladov. Sledovaním našich odporúčaných lokalít a nepísaných pravidiel sa pri ďalšom zbere určite nestratíte!


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Hana Bardyová

Stážistka marketingového oddelenia

Hana je študentkou marketingu a entuziastka adrenalínu. Svoju kreatívnu dušu nenecháva spať - rada cestuje, číta, navštevuje galérie alebo divadlá. Okrem sociálnych sietí, písania článkov a plánovania kontentu sa vo voľnom čase venuje kresleniu a hre na gitaru alebo klavír.

Ďalšie články z kategórie Objavte Slovensko: