Kam na výlet na Orave? Skvosty prírody a architektúry v jednom regióne

Orava patrí k najnavštevovanejším slovenským regiónom. Oplýva tradičnou architektúrou, tradíciou aj výnimočne krásnou prírodou. Hoci patrí k najchladnejším oblastiam Slovenska, má čo turistom ponúknuť aj počas letných mesiacov. Poskytuje množstvo príležitostí na oddych, turistiku a zábavu. Prinášame vám najkrajšie miesta Oravy, ktoré musíte navštíviť.

Tipy na pobyty na Orave

Tie naj Oravy

Na Orave sa stretáva niekoľko turisticky veľmi atraktívnych oblastí. Patria medzi ne Malá Fatra, Chočské vrchy a Západné Tatry. Najmä Roháče sú rajom pre výlety pešo aj na bicykli. Výstupy na Babiu horu či na Veľký Choč patria k skutočným turistickým lahôdkam. V zimnom období sú lákadlami lyžiarske areály Malinô Brdo, Vrátna, Lučivná či Kubínská hoľa, a tiež množstvo upravovaných trás pre bežkárov. Milovníci kultúrnych pamiatok plných tradície si prídu na svoje v Zuberci, Vychlovke, Vlkolínci či Terchovej.

Oravský hrad

oravsky hrad - tip na vylet na orave

Oravský hrad sa nachádza v obci Oravský Podzámok a je jedným z najkrajších hradov na Slovensku. Zároveň je jedným z najzachovalejších hradov na našom území. Ročne ho navštívi takmer 200 000 turistov, ktorí si môžu pozrieť expozície rozdelené na historickú, etnografickú a prírodovednú časť.

Zaujímavosťou je, že hradná vyvýšenina bola osídlená už v praveku. Samotný hrad má veľmi bohatú minulosť, najmä v súvislosti s Uhorskom. Ak sa ho rozhodnete navštíviť, pripravte sa na chôdzu po schodoch. Čaká ich tu na vás 754 tam a späť. Najvyššia časť hradu je vo výške 112 metrov nad hladinou rieky Orava a ponúka nádherné výhľady na okolie.

Hrad je vďačným objektom nielen pre turistov, ale aj pre filmárov a to už vyše 100 rokov. V roku 1922 sa tu nakrúcal aj slávny kultový film Upír Nosferatu režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua. Táto pocta Drakulovi sa stala svetovým milníkom svetovej kinematografie. Okrem Upíra Nosferatu sa tu nakrúcali aj rozprávky Láska na vlásku, Sokoliar Tomáš, Dračie srdce II či Princezná a bedár.

Otváracie hodiny:
Hrad je sprístupnený verejnosti denne od mája do marca. Presný čas si overte na oficiálnej stránke Oravského hradu.

Cenník Základný okruh:
ospelá osoba - 9,00 €
Dieťa 0-6 rokov - Zadarmo
Dieťa 0-6 rokov na podujatí - 1 €
Dieťa 0-15 rokov - 4,50 €
Žiak, študent do 26 rokov - 4,50 €
Dôchodca nad 60 rokov - 4,50 €
Osoba ZŤP - 4,50 €
Sprievod ZŤP-S - Zadarmo
Príplatok za sprievodcu pre organizované skupiny - 10,00 €
Poplatok za fotografovanie – 3,00 €
Poplatok za kamerovanie – 5,00 €

Plavba na pltiach po rieke Orava

plavba na pltiach orava - tip na vylet na orave

Keď už budete pri Oravskom hrade, odporúčame vám splaviť aj rovnomennú rieku, ktorá okolo hradu tečie. Vyhliadková plavba plťou po rieke Orava popod skalné bralo predstavuje jedinečný zážitok. Na chvíľu vás vráti do minulosti. Pltníctvo totiž kedysi patrilo k tomuto regiónu. Od pltníkov sa dozviete aj niečo z histórie pltníctva Oravy, ktoré sa niekedy využívalo na prevoz dreva a ďalších surovín.

Splavovanie Oravy na plti
Z Hornej Lehoty do Oravského Podzámku trvá plavba cca. 1 hodinu. Rýchlosť plavby záleží od výšky hladiny rieky Orava.

Prevádzka počas sezóny:
Júl a August denne od 9:00 do 17:00 hod.

Cenník za splav na plti:
Dospelí – 25,00 €
Študenti / Dôchodcovia – 20,00 €
Deti 6-14 rokov – 15,00 €
Deti do 5 rokov - zdarma
Rodinný lístok – 75,00 €

Rieky Oravu môžete splavovať aj na člne s inštruktorom. Vybrať si môžete z viacerých úsekov.
plav rieky Orava 8,5 km Párnica – Kraľovany od 17 €/klient (+4 € doprava)
Splav rieky Orava 16 km Gäceľ – Kraľovany od 25 €/klient (+5 € doprava)
Splav rieky Orava 32 km Oravský Podzámok – Kraľovany od 35 €/klient (+4 € doprava)
Splav rieky Orava 28 km Sedliacká Dubová – Gäceľ od 35 €/klient
Splav rieky Orava 43 km Sedliacká Dubová – Kraľovany od 36 €/klient

Františkova huta

franstiskova huta - tip na vylet na orave
Obrázok: Teslaton

Táto železiarska pamiatka je ruinou továrenskej haly železiarne. Hutu vybudovali v roku 1836 ako priekopnícke dielo priemyslu na Orave. Úspešnosť projektu ohrozila horšia kvality rudy, ktorú dovážali z okolitých ložísk. Vyrobené železo bolo krehké a kvôli lámavosti nebol oň veľký záujem. Koncom augusta sa tu v rámci populárnych Dní železiarstva konajú ukážkové ťažby železnej rudy starobylou technológiou. Budova je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. V roku 1970 hutu postupne upravili, zdokumentovali a zakonzervovali. Dnes je možné obdivovať klasicistickú fasádu, obvodové múry či vysokú pec, ktoré lákajú návštevníkov Oravy za každého počasia.Zaujímavosťou je, že režisér Juraj Jakubisko tu nakrúcal filmy Tisícročná včela a Nejasná správa o konci sveta.

Prečítajte si aj: Zakopané: Tieto atrakcie musíte zažiť u našich poľských susedov

Obec Klin a socha Krista

socha krista pri obci klin - tip na vylet na orave

Vždy ste chceli vidieť sochu Krista v Rio De Janeiro, ale zatiaľ sa vám to nepodarilo? Zamierte do oravskej obce Klin, kde ju môžete vidieť v plnej kráse. Má 23 ton a je vysoká 9,5 metra, čo ju robí momentálne najväčšou sochou Krista na Slovensku. Na svete sa takýchto sôch veľa nenachádza a práve oravská obec sa môže pochváliť týmto symbolickým unikátom. Sochu vytvoril miestny ľudový majster a je v poradí treťou kópiou brazílskeho Krista na svete. Z vrchu, na ktorom sa monument nachádza, je prekrásny výhľad na šíru oravskú krajinku i do susedného Poľska

Vstupné sa zbiera iba dobrovoľné.

Oravská lesná železnica

oravska lesna zeleznica - tip na vylet na orave

Oravská lesná železnica patrí medzi najobľúbenejšie turistické atrakcie na Orave. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva, dnes ide o príjemnú kratochvíľu. Vyhliadková jazda sa začína v údolnej stanici Tanečník pri Oravskej Lesnej a 3 kilometre dlhá trať končí na vrcholovej stanici Sedlo Beskyd s krásnou vyhliadkou.

Na stanici Tanečník si kúpite nielen lístok na vyhliadkovú jazdu, ale aj rôzne suveníry. Nachádza sa tam aj mini múzeum dokumentujúce život lesnej železnice a jej histórie. Celá jazda aj s vyhliadkou trvá približne hodinu.

Online predaj lístkov nájdete na stránke Oravskej lesnej železnice.

Cenník za jazdu na motorovom vlaku:
Dospelá osoba - 7,00 €
Dieťa 0-6 rokov - Zadarmo,
Dieťa 0-6 rokov na podujatí - 1,00 €
Dieťa 0-15 rokov - 3,50 €
Žiak, študent do 26 rokov - 3,50 €
Dôchodca nad 60 rokov - 3,50 €
Osoba ZŤP - 3,50 €
Sprievod ZŤP-S - Zadarmo
Pes, kočík, bicykel - 2,50 €

Múzeum Oravskej dediny – Zuberec

muzeum oravskej dediny zuberec - tip na vylet na orave

Múzeum Oravskej dediny sa rozprestiera v prekrásnom prírodnom prostredí v podhorí Roháčov, pri obci Zuberec. Pútavé múzeum ľudovej architektúry pod holým nebom otvorili v lokalite Brestová pri Zuberci v roku 1975. Nachádza sa tu viac ako 50 stavieb ľudovej architektúry, ktoré sú v areáli rozdelené do viacerých celkov. Každá časť prezentuje určité typy stavieb charakteristické pre oravský región. Nájdete tu obytné a hospodárske stavby ako napr. domy, usadlosti, komory, senníky, salaš, remeselnícke objekty ako napr. kováčska vyhňa, hrnčiarska pec i technické stavby, ktorými sú mlyn, valcha, mangeľ a olejkáreň. Mlyn a valcha sú vybudované na horskom potoku, ktorý preteká skanzenom. Múzeu Oravskej dediny dominuje drevený kostol sv. Alžbety zo Zábreže, ktorý bol postavený v 15.storočí.

V areáli skanzenu sa pre verejnosť uskutočňujú aj zaujímavé programy pre celú rodinu. Múzeum je otvorené celoročne. Presne otváracie hodiny nájdete na oficiálnej stránke Múzea Zuberec.

Cenník vstupu do Múzea Oravskej dediny:
Dospelí - 7,00 €
Dôchodca (62+),študent (18-26 r.) - 5,00 €
Dieťa do 18 r., ZŤP, sprievodca pre ZŤP/S - 3,50 €
Osoba 18+ s trvalým pobytom v Zuberci - 1,00 €
Dieťa do 6 r.,občan obce Zuberec do 18 r., ZŤP/S, ZŤP do 18 r., – zadarmo

Vyšný Kubín

vysny kupin kastiel - tip na vylet na orave
Obrázok: Ralf Lotys (Sicherlich)

Obec Vyšný Kubín je známa predovšetkým ako rodisko básnika P. O. Hviezdoslava a tiež spisovateľky Margity Figuli. Dedinka leží zhruba 5 km od Dolného Kubína v údolí Veľkého Choča a Ostrej a Tupej skaly. V obci je pre turistov lákadlom Múzeum obce. Ľavé krídlo Kubínyovského horného kaštieľa vo Vyšnom Kubíne (sídlo Obecného úradu) ponúka expozíciu zameranú na archeologické vykopávky, osídľovanie obce, dobové oblečenie zemanov a informácie o rodákoch a osobnostiach, ktoré vo Vyšnom Kubíne žili.

Oravská priehrada

oravska priehrada - tip na vylet na orave

Vodná nádrž Orava s rozlohou 35 km2, bola vybudovaná na rieke Orava v rokoch 1941 - 1954. Nádrž Orava má rozlohu 35 km2. Veľká vodná nádrž je rajom pre milovníkov rybárčenia, kúpania a vodných športov. Vody nádrže zaplavili 4 obce - Slanica, Osada, Oravské Hámre a Ústie nad Oravou. Nad hladinou ostalo len návršie obce Slanica - vznikol tak Slanický ostrov. Môžete sa naň doplaviť na vyhliadkovej lodi a pokochať sa rímskokatolíckym kostolom z 18. storočia. Na ostrovčeku sa nachádza aj Múzeum ľudovej plastiky, ktoré ponúka prehliadku diel maliarov, kamenárov a rezbárov z minulých storočí.

Plavba po Oravskej priehrade trvá 90 minút, zastávka na Slanickom ostrove 30 minút. Výletná loď jazdí od mája do októbra.

Veľký Choč (1611 m n. m.)

Veľký Choč je najvyšší vrch v Chočských vrchoch na Slovensku. Samotný vrchol leží v katastri obce Vyšný Kubín. Z vrcholu Choča je vynikajúci kruhový výhľad. Jeho vrchol je porastený kosodrevinou, od Valaskej Dubovej má mierne stúpajúci tvar, kým zo severu a od Lúčok je v príkrom zráze. Masív patrí do rozsiahlej národnej prírodnej rezervácie Choč, ktorej súčasťou sú susedné vrcholy Predný Choč, Malý Choč, Stredný Choč a Zadný Choč

Najkratšia a zrejme aj najpoužívanejšia trasa vedie z Valaskej Dubovej, dá sa však ísť aj z liptovských Kúpeľov Lúčky. V prostredí Chočských vrchov sa nakrúcali scény z filmu Želary či rozprávky Plavčík a Vratko.

Náš tip: Ubytovanie na Liptove

Náučný chodník Juráňova dolina

Tiesňava Juráňova dolina je považovaná za jednu z najkrajších roklín na Slovensku. Ponúka pestrú, ale nenáročnú turistiku. Túru začíname pred termálnym kúpaliskom v Oraviciach na Orave. Ústie Juráňovej doliny tvoria jeden kilometer dlhé tiesňavy, cez ktoré prevedie náučný chodník s mnohými lavičkami a vyhliadkami. Roklina je charakteristická výrazným kaňonom s vodou vymletými vyhĺbeninami na dne a malými vodopádmi. Najkrajší úsek vedie cez komplex Tiesňavy v Juráňovej doline.

Chodník je dlhý 8 km, pričom prevýšenie, ktoré absolvujete je len 170 m. Priemerný čas prechodu chodníka sú 3 hodiny. Na trase je osadených 5 informačných tabúľ.

Brestovská jaskyňa

V Zubereckej doline blízko skanzenu leží prvá sprístupnená jaskyňa Oravy a Západných Tatier s názvom Brestovská jaskyňa. Vstup je potrebné rezervovať si dopredu telefonicky alebo mailom rezervovať.

Brestovská jaskyňa sa nachádza neďaleko obce Zuberec na severozápadnom úpätí Západných Tatier na území Tatranského národného parku. Jej vchod je situovaný v nadmorskej výške 867 m n. m. oproti Múzeu oravskej dediny. Takto môžete zabiť dve muchy jednou ranou a navštíviť dve výnimočné miesta. Prehliadka jaskyne trvá 50 minút. Sprístupnená dĺžka je 434 metrov a priemerná teplota v jaskyni sa pohybuje od 4,0 - 6,0 °C.

Otvorená je od polovice júna do konca októbra každý deň, okrem pondelka.

Cenník
Dospelí - 10,00 €
Deti 6-15r. - 5,00 €
Študenti, seniori od 60 rokov - 9,00 €

Kubínska hoľa

Kubínska hoľa je súčasťou mohutného chrbta, ktorý sa tiahne od sedla Príslop juhozápadným smerom po Minčol. Z vrcholu môžete vidieť napríklad Malú a Veľkú Fatru, Vysoké Tatry, Západné Tatry, Nízke Tatry a celú severnú časť Oravskej Magury.

Na vrchol vedie niekoľko dobre značených turistických chodníkov. Dostanete sa tu z centra Dolného Kubína po žltej turistickej trase (stúpanie 850 m, čas 3:45 hod), zo strediska popri lanovke až na vrchol po zelenej a žltej trase (stúpanie 536 m, čas 1:45 hod).

Počas letnej sezóny je vrchol kopca vyhľadávanou atrakciou pre paragliding.

Prečítajte si aj: Kam na výlet vo dvojici? 13 tipov na romantické miesta v prírode aj v meste

Tip pre milovníkov kávy

Ak obľubujete kávu, na Orave nájdete originálne múzeum celé venované obľúbenému energetickému moku. Múzeum kávy sa nachádza v útulnom domčeku v oravskej obci Krušetnica. Rozpráva príbeh kávovníkového zrnka od svojho počiatku až po lahodný koniec. Interiér domčeka zdobí mozaika z kávovníkových zŕn a dojmy dotvárajú exponáty vystavené v jeho priestoroch. V priestoroch múzea nájde milovník kávy staré mlynčeky, kávovary, hrnčeky, obrazy a mestskú kaviareň zo začiatku 20. storočia. Všetky ďalšie informácie nájdete na stránke Múzea kávy.

Otváracie hodiny:
Pondelok: Zatvorené
Utorok: 9:00 - 18:00
Streda: 9:00 - 18:00
Štvrtok: 9:00 - 18:00
Piatok: 9:00 - 18:00
Sobota: 9:00 - 18:00
Nedeľa: 13:00 - 18:00

Tipy na pobyty na Orave

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: