Floating: Prvýkrát na vlastnej koži

Ak ste slovo floating nikdy nepočuli, je čas sa s ním zoznámiť. Postupne sa dostáva do povedomia ľudí aj u nás. No skôr než sa s vami podelím o svoje dojmy z premiérového zážitku, vysvetlím vám, čo je to vlastne „floating”.

Ide o relaxačnú metódu, ktorá v sebe spája simuláciu prostredia Mŕtveho mora a princíp beztiažového plávania vo float tanku (veľká plastová vaňa), ktorý sa uzatvára. V tanku je napustených 30 cm vody v teplote ľudského tela, v ktorej je rozpustených až 350 kg epsomskej soli. Podľa odborníkov zlepšuje epsomská soľ vstrebávanie horčíka a zvyšuje jeho koncentráciu v organizme. Má tiež upokojujúce účinky, zmierňuje stres, pomáha pri nespavosti a uvoľňuje svaly celého tela. Keď spojíte obrovské množstvo tejto soli s malým množstvom vody, vznikne hustý koncentrát, ktorý nadnáša akoby ste plávali v Mŕtvom mori.

floating oddych relax

Premiéra vo floatovacej vani

Poďme na moje „tenkrát poprvé“ 😊 Príležitosť vyskúšať si floating som dostala ako meninový darček od mojich kolegov. Krátko potom ako mi odovzdali poukážku, som si urobila rezerváciu v Zen Spa a tešila sa na novú skúsenosť. Mala som voči nej aj veľký rešpekt, pretože som človek, ktorý nevie vypnúť hlavu. Stále sa mi v nej hmýria myšlienky a povinnosti. V deň, kedy som mala okúsiť dokonalú relaxáciu, som sa nemala dobre. Seknutý krk a z toho silná bolesť hlavy neboli kvalitný recept na príjemný zážitok. Napriek tomu som tam v dohodnutý termín išla s myšlienkou, že mi floating možno pomôže. Po príchode do relaxačného centra som dostala krátke poučenie a inštrukcie od majiteľa Zdenka. Dozvedela som sa, že vo floatovacej miestnosti je okrem tanku aj sprchový kút. Tu sa musí každý klient pred vstupom do vane osprchovať a umyť si vlasy pripravenými prípravkami. Vo float-e sa relaxuje aj s hlavou čiastočne ponorenou pod hladinou. Nad hladinou zostáva len tvár a horná časť tela.

floating tank relax oddych

Prvé pocity

Po úvodnej očiste som vstúpila do float-u. Keďže ide o súkromnú aktivitu, pri ktorej je človek sám so sebou, odporúča sa absolvovať ju nahý. Dôvodom je, že akýkoľvek materiál na tele by mohol človeka tlačiť a otravovať. Po ponorení sa, bola voda príjemná, ani nie teplá ani studená a bola v súlade s teplotou môjho tela. Po vstupe do vane, som za sebou zvnútra zatvorila veko a ľahla si. Tekutina ma okamžite vyniesla na hladinu. Keďže som zažila kúpanie sa v Mŕtvom mori, môžem ho porovnať s floatingom. A skutočne je to veľmi podobný pocit. Na hladine som sa vznášala ako na obláčiku. Bol to zvláštny pocit, na ktorý som si chvíľu zvykala. Keď som sa dotkla svojho tela, pokožka bola jemná, hladká a mazľavá.

Vyskúšajte float terapiu TU
 

V prítomnom okamihu

Za hlavou mi svietilo iba malé svetielko, ktoré vnášalo do float-u minimum jasu. Po čase som sa rozhodla vypnúť ho úplne, aby som mala skutočnú skúsenosť z floatingu. Vznášala som sa v temnote a absolútnom tichu. Cítila som sa ako kozmonaut v nedozernom vesmíre. Nie som zvyknutá na nehlučné prostredie. V práci aj osobnom živote som neustále konfrontovaná so zvukmi. Ticho mi dokonca prekáža a vždy ho preruším spustením hudby alebo podcastu. Tzv. „biely šum“ je aj súčasťou môjho pracovného života.  Preto som si nevedela predstaviť ako strávim hodinu v plastovej vani bez zvukov iba s vlastnými myšlienkami. Mohla som si v tanku zapnúť relaxačnú hudbu, ale rozhodla som sa túto možnosť nevyužiť. Aby som na nič nemyslela, rozhodla som sa vedome sústrediť na dýchanie a postupne som tak stratila pojem o čase. Občas som sa nohou dotkla stien floatu a pristihla sa, že je mi to nepríjemné. Chcela som sa iba vznášať bez kontaktu s okolitým svetom. Vtedy som hneď stiahla nohu a ďalej levitovala. Mala som pocit, že spím aj bdiem zároveň. Telo aj myseľ boli príjemne uvoľnené. Dokonca mi prešla bolesť hlavy, aj keď som trochu cítila tlak v krku.

floating oddych relax

Posledné slová na záver

Väčšine ľudí vraj pobyt vo float-e ubehne rýchlo. Keďže bola pre mňa táto skúsenosť premiérová, zo začiatku som sa zoznamovala s prostredím a netradičnou situáciou, v ktorej som sa ocitla. Keď som sa uvoľnila, dostala som sa do hlbokej relaxácie a čas pre mňa prestal existovať. Zo „snenia“ ma prebudilo až blikajúce svetlo, ktoré oznamovalo ukončenie hodinového floatingu. Postupne som sa prebudila, vyliezla z vane, opäť sa osprchovala a umyla si vlasy. Bolo to nevyhnutné, pretože soľ na tele pri schnutí okamžite kryštalizovala.

O skúsenosti som sa potom porozprávala s majiteľom Zen Spa - Zdenom. Podľa jeho skúsenosti s klientmi, prežíva každý stav vo float-e inak. Niekto si sem chodí oddýchnuť, inému pomáha lepšie spať, ďalší si tak lieči depresiu. Mnoho ľudí chodí na tento druh oddychu pravidelne a vnímajú to ako pravidelnú starostlivosť o telo a myseľ. Všetci sa ale zhodnú, že floating zrýchľuje cestu do stavu absolútneho relaxu a spomaľuje rýchlu myseľ. A tú som teda skutočne potrebovala spomaliť. 😊 Keď zo mňa vyprchali prvé dojmy, floating vnímam ako veľmi zaujímavú skúsenosť. V noci po nej, som výborne spala a zobudila som sa svieža a plná energie. V blízkej dobe by som ju rada zopakovala, aby som sa utvrdila v tom či tento spôsob úľavy a relaxácie zaberá aj na mňa.

Odporúčanie na záver: Vyskúšajte ju na vlastnej koži! Výsledky vás možno príjemne prekvapia.

Prečítajte si aj: Všetko o floatingu: Relaxačná metóda s množstvom benefitov pre telo aj myseľ


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: