Čerstvé ryby, kimchi, misosiru a iné taje kórejskej kuchyne. Testovali sme sushi v reštaurácii Maehwa

Bratislava je pre mnohých miestom, kde študujú. Je epicentrom pracovných príležitostí, či dokonca povinných nákupov.  Väčšina ľudí si tu rada pošomre a aj tak tu naďalej veselo trávi svoj život. Ja som si povedala, že to vezmem z pozitívnej strany  a chvíle v Bratislave si vychutnám na maximum. Slovko vychutnám nespomínam náhodne. Závislosť menom sushi je to, čomu som v tomto meste absolútne podľahla. V Bratislave si zvyknem neutíchjúcu túžbu po ňom uspokojiť pravidelne. Na posledy som vyskúšala reštauráciu Maehwa.

 

Detaily, ktoré  stojí za to si všimnúť

Jediná reštaurácia svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa v bratislavskej časti známej jazerami – Zlaté piesky. Musím priznať, že keď som uvidela zdanlivo opustenú reštauráciu, mala som očakávania nastavené nízko.  

Vstupom do reštaurácie sa môj obraz postupne menil. Vnútri ma pohltila okrem fantastických vôní ázijskej kuchyne, veľmi prijemná a pohodová atmosféra a usmiaty kuchár. V letných mesiacoch je možné sedieť aj na terase.

Pre vychutnanie dobrého jedla spĺňa kritérium pre náročných - ideálne pokojné prostredie.  Kým som sa rozhliadla, reštaurácia sa začala napĺňať vernou kórejskou klientelou. Personál mal plné ruky práce, no napriek tomu ma stihli milo usadiť a objednať nápoje k vopred rezervovanému menu. Hneď mi do oka padol malý gombík na okraji stola, v tichosti môžem zavolať obsluhu.

 

Krok po kroku ochutnávam

Prvý chod bol zložený z dvoch tzv. starters na osobu, po našom predjedlá. Nikdy neviete vopred, aké predjedlá budú v daný deň. Okrem štyroch (dve na osobu) predjedál je samozrejmosťou aj zeleninový šalát. Predjedlo číslo jedna - tradičné kórejské kimchi, pripravené z fermetovanej (kvasenej) sezónnej zeleniny a ďalších ingrediencií. Kimchi je populárne aj v Japonsku. Kto má rád jemne pikantné, má vyhraté. Predjedlo číslo dva tvorila červená kapusta nakladaná v sójovej omáčke. Predjedlom číslom tri je žltá reďkovka. Prichádza posledné predjedlo, môj favorit – rybacia placka grilovaná. Pri ňom som prestala nachádzať slová, ktoré by dokázali opísať moje pocity.

Poznáte Misosiru? Polievku zo sójovej pasty s tmavými riasami miyeok? Ľahká, lahodná, kto ešte nemal, musí ochutnať :) Dezert v podobe škoricovo-zázvorového čaju s trstinovým cukrom som si vychutnávala počas celej večere. Od tradičného sladkého dezertu sa líši tým, že nie je potrebné si ho šetriť až na záver.

 

34 kúskov to máme naozaj zjesť dvaja?

Áno, zaznela odpoveď od pána Vardaja – zodpovedného za chod  celej reštaurácie. Už v úvode prezradím, že sme spoločne neuveriteľných 34 čerstvo pripravených kúskov môjho milovaného sushi zvládli :) Vraj sa  ho nedá prejesť. Omyl, dá sa :)

Viete, čo je ešte fakt super? Že sa netreba hanbiť, ak sami neviete, alebo idete s niekým, kto sa ešte nekamaráti s paličkami. Majú tam aj pomocné, ktoré vás nútia držať správnu polohu paličiek tak, že každé sústo hravo naberiete.

Začala som overenými klasikami, ako nigiri maslová ryba, tuniak aj losos. Maki a roll (samotné špeciálne sety po osem kúskov) rýchlosťou svetla ubúdali zo stola.

Moje chuťové poháriky sa nevedeli nabažiť. Keď si na to spomeniem, ešte teraz mám zimomriavky. Prezradím len, že keď ich preložíte kúskami lososových a avokádových maki, ani neviete ako, a ste odrazu veľmi šťastní :)

Čo mi však najviac utkvelo v pamäti  a z čoho sa mi chveje blahom ešte aj teraz žalúdok boli špeciálne tuniakové rolky, alebo ak chcete tuna special rolls. V Maehwe sa k ním viaže zaujímavý príbeh.

 

Príbeh tuniaka

Výnimočnosťou reštaurácie je, že si tuniaka vozia v pravidelných intervaloch sami zo zahraničia, aby bol vždy čerstvý. Ako jediní z Európy po dlhých rokovaniach nadviazali tento špecifický druh spolupráce. Tuniaka si tiež sami pripravujú. Od zamrazenia na vysokej teplote -70 stupňov, aby sa zbavil jedu, (vedeli ste, že tuniak môže byť dokonca jedovatý?) Cez opätovné zamrazenie až po dovoz a samozrejme servírovanie. V reštaurácii prejde rukami kuchára a následne vám slovenský personál dodá tento klenot Jadránskeho mora priamo pred vás. 

 

Navždy spolu, ja a sushi

Už po prvých sústach v reštaurácii Maehwa som pochopila, že tento druh závislosti je trvalý :) V súkromnom aj pracovnom živote sa držím dvoch vnútorných zásad. Nikdy nesľubujem, čo nedokážem dodržať a očakávania sa snažím nastavovať reálne. V tomto prípade môžem bez výčitiek svedomia sľúbiť dokonalý súlad atmosféry, chutí a prostredia. Od tejto chvíle sa stávam pravidelným zákazníkom, lebo moja chuť po sushi týmto neutíchla, práve naopak  :) A vôbec, ochutnať by mal každý :) Tým sa to všetko začína...

 

Ochutnajte degustačné menu aj vy

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Beáta Amersteinová

Deal Manager

Bea má u nás na starosti starostlivosť o klientov a schvaľovanie dealov. Má čuch na úspešné ponuky a rada píše blogy. Viete ju stretnúť aj na stretnutiach spolu s našimi obchodnými konzultantmi.

Ďalšie články z kategórie Testujeme: