Zimná dovolenka aj bez snehu? 16 tipov ako si ju užiť aj bez lyží!

Zimné dovolenky sú u Slovákov veľmi populárne. Niektorí si radi užijú domáce zjazdovky, iní sa za zimnými športami vyberú do zahraničia. Ako však stráviť zimnú dovolenku, keď nenapadne dostatok snehu, aby ste sa mohli vyšantiť na zjazdovkách? Vybrali sme pre vás tie najlepšie tipy, ako stráviť zimnú dovolenku na Slovensku aj bez snehu.

Oddych v aquaparkoch

tatralandia

Zimná dovolenka nie sú len lyžiarske strediská. Zábavu a oddych môžete zažiť aj v aquaparkoch. Slovensko sa môže pochváliť veľkým množstvom kvalitných vodných svetov. Môžete načerpať novú energiu v saune, horúcej vírivke, pri wellness procedúre alebo na masáži.  Aktívni ľudia si ľahko doprajú niekoľko dĺžok v bazéne. Na svoje si prídu aj milovníci adrenalínu, ktorí surfujú. Surfovacie vlny nájdete v Tatralandii. Na Liptove nájdete aj Termálne srdce Liptova - Bešeňovú či Vital Park Lúčky. Pod Vysokými Tatrami je najväčším lákadlom Aquacity Poprad s veľkým bazénom, saunami, parou a wellnessom. Medzi menej známe, no v regióne obľúbené je aj Termálne kúpalisko Izabela - Vyšné Ružbachy s vnútorným termálnym bazénom.

Aquaparky pre vás
 

Wellness pobyty pre vás

 

Čaro slovenských dediniek

pribylina

Množstvo pamiatok je dostupných aj v zimných mesiacoch a sú super náhradou za lyžovačku. Odporúčame navštíviť  skanzen v Pribyline či UNESCO pamiatku, obec Vlkolínec, neďaleko Ružomberka. Neprehliadnite ani drevenice v obci Osturňa. Zachovalo sa tu viacero pôvodných goralských stavieb. Zástavbu obce dodnes tvoria jednotlivé hospodárske dvory, ktoré lemujú obidve strany cesty pri potoku, tiahnúce sa v dlžke až 9,5 km. Nádherným zážitkom je aj prechádzka vo Veľkej a Malej Frankovej, alebo v Spišských Hanušovciach.

Sánkovanie z Hrebienka

hrebienok

Lyže či snowboard vám príliš nevoňajú a na svahoch by ste momentálne hľadali sneh len márne? Preneste sa do detských čias vďaka sánkovaniu. Na Hrebienku totiž nájdete 2,5 km dlhú dráhu, ktorou sa spustíte až do Starého Smokovca. Každý utorok, piatok a sobotu si tu dokonca môžete užiť nočnú sánkovačku. Zabavia sa tu nielen najmenší, ale aj všetci „dospeláci“!

Ski Múzeum

sneh

Expozícia Ski Museum v Tatranskej Lomnici sa venuje histórii vzniku a vývoja zimných športov vo Vysokých Tatrách. Môžete sa dozvedieť zaujímavé fakty o začiatkoch lyžovania, korčuľovania, curlingu, horolezectva, sánkovania, či bobovania vo Vysokých Tatrách. Expozícia múzea sa na ploche 300 m2 venuje histórii zimných športov od ich vzniku až po rok 1945. Najväčším lákadlom pre návštevníkov sú 307 cm dlhé lyže z roku 1885 a expozícia starých bobov, ktoré kedysi brázdili tatranské bobové dráhy.

Navštívte Slovenský kras

slovensky kras

Slovenský kras je chránená oblasť nachádzajúca sa na strednom Slovensku, známa svojimi impozantnými jaskyňami a podzemnými systémami. Medzi najobľúbenejšie jaskyne patrí jaskyňa Domica a Jasovská jaskyňa. V Slovenskom krase je tiež viacero náučných chodníkov, ktoré okrem pobytu v prírode ponúkajú prostredníctvom informačných panelov aj zaujímavé informácie o danej lokalite. Nádherná trasa je prechádzka Zádielskou tiesňavou alebo veže na pozorovanie vtáctva - Hrhovské rybníky.

Múzeum oravskej dediny

orava

Malebne pôsobiaci skanzen učupený pri Studenom potoku v lokalite Brestová pri obci Zuberec dýcha atmosférou čias minulých. V múzeu sú objekty z celého regiónu Oravy. Areál je rozčlenený na niekoľko častí: Dolnooravský rínok, Zamagurská ulica, Goralské lazy, Kostol s cintorínom a Mlynisko. Každá časť sústreďuje charakteristické typy stavieb ľudovej architektúry regiónu. Nájdete tu architektúru oravského regiónu. Najväčšou vzácnosťou je starý drevený kostol sv. Alžbety aj Zamagurská ulica ukazujúca radovú výstavbu, remeselné dielne a krčmu U Mlynára.

Múzeum Ždiarsky Dom

zdiarsky dom

Malebná dedina Ždiar pod úpätím Belianskych Tatier je typická svojou zachovalou ľudovou architektúrou, tradíciami a nádhernou okolitou prírodou. V obci nájdete Múzeum Ždiarsky domktoré návštevníkov prevedie tradičným spôsobom života Goralov. Objekt Ždiarskeho domu bol postavený v roku 1971 podľa vzorov dreveníc z rokov 1911 a 1914.V obytnej časti je stála expozícia vnútorného interiéru, krojov, pracovného náradia. Môžete dokonca zažiť ždiarsku svadbu alebo sa obliecť do tradičného kroja.

Múzeum Červený Kláštor

cerveny klastor

Jeho história sa začala okolo roku 1320. Kamenné základy boli položené po roku 1330 a výstavba trvala niekoľkých desaťročí. Kláštor rádu kartuziánov odolával rôznym nástrahám takmer 250 rokov.  V 18. storočí sa v kláštore usadili kamaldulskí mnísi. V priestoroch kláštora sa nachádza niekoľko muzeálnych expozícií. K najvýznamnejším exponátom patrí herbár frátra Cypriána z roku 1766. Vzácne dielo je viazané v tmavej koži a obsahuje 283 vylisovaných exemplárov. Pri každej rastline je uvedený názov po latinsky, nemecky, grécky, poľsky a slovensky.

ZOOKONTAKT family park

ZOOKONTAKT family park je kontaktná zoologická záhrada. Nachádza sa v Liptovskom Mikuláši, v blízkosti aquaparku Tatralandia. Od ostatných zoo sa líši tým, že určité zvieratá si môžete pohladkať nakŕmiť ich krmivom kúpeným pri pokladni, vyfotografova sa s nimi  alebo si užiť jazdu na koňoch a poníkoch. V zoo sa nachádza viac ako 400 zvierat v 115 druhoch.

Vysoké Tatry  

vysoke tatry

Napriek uzávere niektorých turistických chodníkov, ktorá trvá až do 15. júna, sa v zime dostanete k celoročne otvorených chatám a na ďalšie nádherné horské miesta.

S deťmi sa môžete vybrať na nenáročnú turistiku:

- zo Starého Smokovca na Hrebienok. Prechádzka trvá 1 hodinu.  

- z Hrebienka na Rainerovu chatu. Trvanie prechádzky 25 minút.

- z Hrebienka na Zamkovského chatu. Trasu zvládnete za 1 hodinu.

- z Hrebienka k Vodopádom Studeného potoka. Prechádzka trvá 45 minút.

- zo Štrbského Plesa na Chatu pri Popradskom plese. Cieľ dosiahnete po 1 hodine.

- zo Štrbského Plesa na Chatu pod Soliskom. Túra trvá 1 hodinu a 20 minút.

- zo Štrbského Plesa na Jamské pleso. Trvanie túry – 1 hodina.

- z Tatranskej Polianky k horskému hotelu Sliezsky dom. Príjemnú prechádzku zvládnete za 2 hodiny

Tatry vnútri

tatry vnutri

V centre Starého Smokovca nájdete jedinečnú prehliadku Vysokých Tatier pod jednou strechou a za každého počasia. Medzi skvelé atrakcie Tatry vnútri patrí prezentácia Tatier na veľkoplošných projekciách a rozhovory s hrdinami Tatier. Môžete nahliadnuť aj do svištej nory a pozrieť si tiež diela tatranských filmárov. Pre najmenších je pripravená detská lezecká stena, kde sa môžu zahrať na horolezcov. Choďte navštíviť tento jedinečný projekt a zamilujte sa do našich malých veľhôr. 

Ponuka na Tatry vnútri
 

Lanovkou na Lomnický štít 

lomnicky stit

Lomnický štít patrí medzi najkrajšie tatranské vrcholy. Dlho sa považoval za najvyšší štít našich veľhôr, no nakoniec získal úctyhodné druhé mieto. Lomničák je jedným z najnavštevovanejších vrcholov najmä kvôli nádherným výhľadom do Malej Studenej doliny, na Päť spišských plies, Ľadový štít, Gerlach, Vysokú, Rysy a Kriváň. Dostanete sa sem pomocou dvoch lanoviek. Z údolnej stanice v Tatranskej Lomnici vedie oranžová 6-miestna sedačková lanovka na medzistanicu Štart, odkiaľ vás vyvezie nová moderná 15-miestna gondola na Skalnaté pleso. Ide o vrcholnú a zároveň prestupnú stanicu na Lomnický štít. Odtiaľto vás na vrchol odvezie unikátka visutá červená lanovka, ktorá prekonáva 855 metrové prevýšenie a jazda trvá necelých 9 minút. Ak budete mať šťastie na krásne počasie, neuveriteľný výhľad vás opantá svojou krásou. 

Galéria Tatry Pedal Planet

Mnoho ľudí nedá dopustiť na svojho štvorkolesového tátoša. No existujú aj takí, ktorí majú radi malé autá pre veľkých dobrodruhov. V Novej Polianke môžete vidieť jednu z najväčších súkromných zbierok šliapacích autíčok. Tatry Pedal Planet vám predstaví viac ako 120 exponátov šliapacích vozidiel z celého sveta. Nájdete tu vozidlá od Talianska cez Nemecko, Rusko, Francúzsko a Veľkú Britániu. Samostatnou sekciou je luxusná značka Rolls Royce. Veľkú časť zbierky tvoria mimoriadne obľúbené a vzácne autíčka Formuly 1.

Tricklandia

Tricklandia je miesto, kde zažijete jedinečné putovanie Slovenskom v galérii trick-artu a optických ilúzií. V jej priestoroch nájdete námety slovenských ľudových povestí, rozprávok a reálie obcí a zámkov na Slovensku. Je rozložená na ploche 500 m2, na ktorých sa nachádza 24  skvelých atrakcií zahŕňajúcich 15 trick-artových obrazov, rozšírenú realitu, antigravitačné miestnosti, či najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe. Súčasťou Tricklandie je aj expozícia Comics, ktorá v úvode ponúka výstavu ilustrácií – Tragare od umelca Miroslava Matuščinca, 

Poliankovo 

Digitálna galéria a kaviareň Tatranskej Polianke na ploche 600 m2 približuje pomocou moderných technológíí umenie. Poliankovo spája umenie s modernými technológiami ako je virtuálna realita, 3D projekcie, rozšírena realita, hologram a tieňohra. Pýtate sa, čo tu môžete zažiť? Čaká na vás najvyšší vodopád našej planéty, splavovanie neznámej rieky, návšteva jaskyne Domica či prechod cez Severný pól. 

Bratislava  

multium

Hlavné mesto je plné atrakcií, ktoré môžete spoznávať počas celého roka. Ak nepraje počasie a nedostatok snehu vám pokazí lyžovačku, vždy môžete navštíviť Bratislavu. Hľadáte múzeá a galérie? Tých je tu neúrekom. Objavte galériu Nedbalka, Multium, Umelku, Slovenské centrum dizajnu, Galériu UĽUV, Viktoria´s Gallery či Kunsthalle. Intelektuáli, ktorí sa radi niečo dozvedia, si tiež prídu na svoje. Bratislava ponúka obrovské množstvo múzeí z každého rožka troška. Navštívte Múzeum optických klamov a ilúzií, Múzeum J. Cikkera, Múzeum Divadelného ústavu, Múzeum zločincov a obetí komunizmu, Stredoeurópsky dom fotografie, Židovské komunitné múzeum či Prírodovedné múzeum a Múzeum polície SR. Mesto na Dunaji ponúka tiež zaujímavé možnosti na odreagovanie sa. Vyskúšali ste už niekedy escape room? Vyriešte množstvo zamotaných hádaniek, hlavolamov a úloh a ukážte všetkým, že máte výborné logické myslenie. Pre tých, ktorí milujú adrenalín je pripravený paintball. Je tu hneď niekoľko indoorových aj outdoorových paintball-ov. Môžete skúsiť Hero Factory alebo Warlords.

Všetko, čo ponúka hlavné mesto


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: