Wellness v tehotenstve? Toto by ste mali určite vedieť

Tehotenstvo predstavuje unikátnu etapu v živote ženy. Preto je veľmi dôležité venovať pozornosť nielen fyzickému zdraviu, ale aj emocionálnemu a psychickému blahu. Počas tohto obdobia telo ženy prechádza veľkými zmenami a je vystavené aj nepríjemnostiam. A ako lepšie si dopriať chvíľu relaxu než s wellness procedúrami?

Každá žena je jedinečná, a preto je nesmierne dôležité každý krok wellness procedúr konzultovať s lekárom a vnímať signály vlastného tela. Odborníci v tomto odvetví síce nie sme, ale prinášame vám užitočné rady a tipy. Tak sa poďme pozrieť na to, čo určite nesmiete vynechať a čo na druhej strane obchádzať!

Saunovanie

infra sauna, sauna, relax

Ak ide o saunovanie počas tehotenstva, existuje mnoho názorov a samozrejme aj mnoho faktorov, ktoré je dôležité zvážiť. Počas saunovania dochádza k výraznému zvýšeniu teploty tela, čo môže ovplyvniť krvný tlak. Taktiež, ako to pri saunách býva, z tela sa vyparuje veľké množstvo vody, čo môže viesť k prípadnej dehydratácii. Preto sa pri väčšine prípadov, počas tehotenstva, neodporúča navštevovať saunu.

Ak sa však po konzultácii s lekárom zhodnete na závere, že je to bezpečné, vhodné sú sauny s nižšími teplotami, ako napríklad infrasauna. V takomto prípade, sa odporúča ísť s niekým v sprievode kvôli prípadnej nevoľnosti, závratu alebo inej nepríjemnosti. Bezpečnosť je na prvom mieste!

Pozrieť ponuku

Masáže

tehotenská masáž, masáž, tehotenstvo

Masáž môže byť počas tehotenstva účinným a bezpečným spôsobom, ako zmierniť stres, uvoľniť svaly a podporiť celkovú psychickú pohodu tehotnej ženy. Tá je rovnako dôležitá ako tá fyzická. Tehotenská masáž môže dopomôcť k zvýšeniu hladiny endorfínu, oxytocínu, seratonínu a dopamínu. Tieto hormóny  ovplyvňujú úroveň šťastia a dobrého pocitu. Avšak, je veľmi dôležité, nájsť pre masáž odborníka so skúsenosťami, ktorý vie poskytnúť bezpečnú masáž.

Tip: Niektorí odborníci odporúčajú vyhnúť sa masážam v prvých mesiacoch tehotenstva, najmä ak ide o prvé tehotenstvo. V tomto období prebiehajú kľúčové procesy vývoja embrya, ako vývoj mozgu, končatín, hlasiviek, chuťových buniek, spevnenie trupu a mnohé iné.

Reflexná masáž chodidiel

reflexná masáž, masáž chodidiel

Reflexná masáž chodidiel je masážna technika reflexných bodov na chodidlách, ktoré sú spojené s rôznymi časťami tela, orgánmi a systémami. Táto metóda je založená na princípe, že tlačenie a masírovanie týchto bodov môže stimulovať príslušné orgány a zlepšiť celkový stav tela. Pre tehotné ženy môže byť reflexná masáž chodidiel prínosná v niekoľkých aspektoch, ako napríklad zmiernenie opuchov nôh, zmiernenie stresu a úzkosti, podpora lepšieho spánku či rovnováhy v tele.

Prečítajte si aj: Áno mamičky, aj vy máte nárok na príspevok na rekreáciu

Vírivka a jacuzzi

vírivka, jacuzzi, horúci kúpeľ

Pre mnohé tehotné ženy znie sedenie vo vírivke ako skvelý spôsob relaxácie a uvoľnenia. Opak je ale pravdou! Pri návšteve víriviek je potrebné postupovať opatrne. Mnohí odborníci takúto formu relaxácie neodporúčajú, a to hlavne z dôvodu možnej hypertermie. To je stav zvýšenej či vysokej teploty tela, a takéto prehriatie môže negatívne vplývať na vyvíjajúci sa plod. Nič zlé sa ale nestane, ak si nastávajúca mamička vloží do vírivky nohy po kolená a dopraje relax aspoň chodidlám či lýtkam.

Tip: Odporúča sa nevystavovať telo teplotám vyšším ako je 39 °C.

Plávanie

plávanie, bazén, tehotenstvo

Plávanie je jednou z najbezpečnejších foriem cvičenia a relaxácie počas tehotenstva. Pobyt vo vode, ktorá nadnáša znižuje tlak na kĺby, šľachy či svalstvo, zmierňuje možné nepríjemné bolesti. Pravidelné plávanie, prispieva k udržaniu aktívneho pohybového života. Pri vykonávaní cvikov vo vode je potrebná vysoká opatrnosť, a samozrejmá je aj bezpečnosť mimo bazéna na povrchoch, ktoré sa šmýkajú.

Tip: Ak plávate vonku, dbajte na hygienu, vodné prostredie je totiž rajom pre infekcie či kvasinky. 

Manikúra a pedikúra

Profesionálna mobilná mediciálna pedikúra

pedikúra, manikúra, ošetrenie nechtov

Manikúra a pedikúra sú príjemnými a bezpečnými spôsobmi relaxácie a času pre seba, a to aj počas tehotenstva. Je ale zopár vecí, na ktoré by sa mal dávať pozor.

- Pri výbere lakov na nechty a následných odstraňovačov, by sa mali voliť bezpečné a nezávadné látky.

- Ak si budete manikúru a pedikúru dávať v salóne, uistite sa, že je vnútri dostatočná ventilácia, aby sa minimalizovalo vystavenie chemickým látkam.

- S narastajúcim bruškom si vyberajte pohodlnú polohu sedenia na kresle či ležania na masážnom ležadle.

Vždy je dôležité komunikovať so svojim ošetrujúcim personálom, informovať ich o tehotenstve a vyjadriť svoje obavy alebo požiadavky.

Ošetrenie tváre a kozmetika

ošetrenie pleti, kozmetika, pokožka

Niektoré šťastné ženy majú počas tehotenstva krásnu žiarivú pleť, zatiaľ čo iné pociťujú výraznú zmenu. Mastná, suchá a náchylná tvár. Tieto zmeny sa dejú kvôli hormonálnej zmene v tele. Bez ohľadu na to, čo sa deje s vašou pokožkou, môže byť starostlivosť o ňu príjemným spôsobom, ktorý vám dodá sviežosť, pocit omladenia a chvíľku kľudu pre seba. Ten si treba vychutnať, kým sa dá!

Ošetrenia pleti

Tip: Vyhnite sa všetkým prípravkom, ktoré môžu obsahovať retinoidy. Sú to deriváty vitamínu A, ktoré sa dokážu dostať až do hlbších vrstiev kože, vďaka čomu zlepšujú jej výzor. No počas tehotenstva by sa im malo vyhýbať, keďže pôsobia negatívne na vývoj embrya.

Solárium

Návšteva solária by mala byť počas tehotenstva obmedzená až vyradená. Telo by bolo vystavené nadmernému UV žiareniu, ktoré môže zvýšiť telesnú teplotu a podieľať sa na rizikách ako je hypertermia či nadmerná pigmentácia pokožky. Navyše, hormonálna zmena počas tehotenstva môže zvýšiť citlivosť na slnko a teda UV žiarenie, čo znamená vyššie riziko spálenej kože. Táto forma relaxácie je viac na škodu ako na blaho.

Zaujímavosť: Mnohé solária vyžarujú väčšie dávky UV lúčov ako poludňajšie stredomorské slnko.

solárium, uv žiarenie, opaľovanie

 

Ako si dopriať ,,wellness“ aj v pohodlí domova?

Ak ste už v pokročilejšom štádiu tehotenstva, alebo máte rizikové tehotenstvo a je pre vás príjemnejšie relaxovať v pohodlí domova, tu je pár nápadov, ako si oddych môžete dopriať!

- Zatiahnite závesy, znížte intenzitu svetla, pustite si relaxačnú hudbu a zapáľte vonnú sviečku.

- Naplňte vaňu teplou vodou a pridajte pár kvapiek esenciálnych olejov, ako napríklad citrón, santalové drevo či levanduľa.

- Uvoľnite sa s hrnčekom obľúbeného bylinkového čaju, s časopisom či knihou.

- Požiadajte partnera o jemnú masáž chrbta alebo nôh.

- Skúste jogu alebo krátke meditačné cvičenia, ktoré sú špeciálne prispôsobené tehotenstvu. Pomôžu vám udržať duševnú pohodu a flexibilitu svalstva.

 - Vytvorte si vlastnú masku na tvár s prírodnými ingredienciami, ako je jogurt, med a avokádo, aby ste si dopriali hydratáciu a zároveň si osviežili pleť.

tehotenstvo, relax, cvičenie, joga

Je dôležité, aby si tehotné ženy vyhradili priestor pre seba, oddych, relaxáciu sledujúc potreby svojho tela. Táto doba je nielen o príprave na nový prírastok do rodiny, ale aj o sebarozvoji, prijatí zmien a o starostlivosti. Jedinečných 9 mesiacov, kedy má žena právo prežívať chvíle s láskou, pohodou a nejakým tým wellnessom! 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Teodora Vulič

Stážistka marketingového oddelenia

Tea je kreatívna duša, ktorá sa momentálne aktívne venuje štúdiu marketingu, písaniu článkov, sociálnym sieťam a skromným základom grafiky. Vo svojom voľnom čase sa venuje zdravej výžive, cudzím jazykom, cestovaniu a spoznávaniu iných kultúr. Miluje jedlo, kvety a dobrú hudbu.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: