Vysoké Tatry: Sprievodca najmenšími veľhorami

Niektorí si ich zamilovali, iní uprednostňujú hory s menším prívalom turistov. Jedno je ale isté. Sú krásne, sú naše a môžeme byť hrdí na to, že ich máme. Medzi majestátnymi štítmi nájdete rozsiahle planiny, plesá, vodopády, stáda kamzíkov, horské chaty a mnoho, naozaj mnoho najlepšieho relaxu. Poďte sa so mnou pozrieť, čo ponúkajú najmenšie veľhory na svete. :)

​​

Horské chaty

Asi najobľúbenejším cieľom turistov sú práve horské chaty. Týmto horským samotárom sme venovali osobitný blog, kde sme predstavili našich tatranských favoritov. Môžete v nich prespať, občerstviť sa, oddýchnuť si alebo len vnímať atmosféru, ktorú nikde v doline nezažijete. Osobitnou kategóriou sú horskí nosiči. My, normálni turisti, ich považujeme priam za nadľudí. 

Terryho chata vo VysokychTatrach

Téryho chatavo Vysokých Tatrách

Medzi tatranskými štítmi nájdete dokopy 12 chát. Ak ste ich navštívili všetky, paráda! Úprimne vám závidím. :) Ak ich len začínate objavovať odporúčam začať tými ľahšie dostupnými. Medzi také patria Chata pri Zelenom plese, Zamkovského chata alebo Chata Plesnivec. Vyššie položené a teda ťažšie prístupné sú napríklad Téryho chata, Chata pod Rysmi alebo Zbojnícka chata. Práve tieto krásavice ale ponúkajú tú pravú horskú atmosféru. :)

Pri Chate pod Rysmi nájdete unikátnu latrínku

Pri Chate pod Rysmi nájdete takúto unikátnu latrínku

TIP: Chata pod Rysmi ponúka takýto drevený záchod, ľudovo latrínu, s výhľadom ako pre bohov. Pobyt na toalete, aký neposkytuje ani to najluxusnejšie WC.

Vodopády

Horské bystriny a hornatý terén sa spojili aby vytvorili to najlepšie čo mohli - vodopády! Popri zdolávaní turistických trás ich môžete stretnúť naozaj mnoho a zakaždým je to pastva pre oči. Medzi najznámejšie vodopády patria Vodopády Studeného potoka, Obrovský Vodopád, Vodopád skok, Vajanského vodopád alebo Ťažký vodopád. Vedeli ste napríklad, že na Slovensku máme vyše dvesto vodopádov? Najväčším z nich je práve tatranský Kmeťov vodopád. 80 metrový obor sa nachádza v Kôprovej doline.

Vodopády Studeného potoka

Vodopády Studeného potoka, Zdroj: cestovani.idnes.cz

TIP: Turistická trasa k Capiemu plesu vedie priamo popri Vodopáde skok za pomoci istiacich reťazí. Burácajúcu vodu tak zažijete z celkom novej perspektívy. 

Vodopád Skok

Vodopád Skok, Zdroj: fotky.sme.sk

História

Najznámejšou historickou pamiatkou alebo zaujímavosťou je jednoznačne symbolický cintorín pri Popradskom plese. Drevené kríže a kamenné tabule tu slúžia na pamiatku obetiam Vysokých Tatier a iných pohorí. Jedinečnú atmosféru tohto miesta nejde prehliadnuť. Zastavte sa tu a pripomeňte si, že hory budú vždy silnejšie ako my.

Symbolický cintorín pri Popradskom plese

Symbolický cintorín, Zdroj: krasneslovensko.eu

Neďaleké mesto Kežmarok zas ukrýva majestátny Kežmarský hrad. Práve tento hrad sa stal v minulosti východiskom pre prvý oficiálny turistický výlet do Vysokých Tatier. Hradný komplex vznikol v roku 1463 za účelom obrany mesta. Dnes tu nájdete niekoľko expozícii, ktoré vás prevedú históriou hradu a mesta Kežmarok.

Milujete skanzeny? Dočkáte sa! Vysoké Tatry svoj skanzen síce nemajú, Liptov a jeho skanzen v Pribyline sú ale čo by ste kameňom dohodili. Všetky stavby v skanzene spolu vytvárajú dokonalý obraz tradičnej liptovskej dediny. Razom sa ocitnete v hlbokej minulosti a to bez stroja času! :) 

Skanzen v Pribyline

Skanzen v Pribyline, Zdroj: alexandrawellnesshotel.sk

Všetky pobyty v Tatrách

 

Jaskyne

Na Slovensku sa príroda poriadne predviedla aj pod zemou. Vysokým Tatrám ale až tak nedopriala a tak tu nájdeme v podstate len jednu sprístupnemú jaskyňu. Tá ale rozhodne stojí za to! Reč je o Belianskej jaskyni - jednej z prvých jaskýň Európy, kam bolo zavedené elektrické svietenie. Prehliadka meria 1370 metrov a zaberie vám asi 70 minút. Zaujímavosťou a veľkým zážitkom sú koncerty reprodukovanej hudby, ktoré sa tu uskutočňujú každoročne v auguste.

Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa, Zdroj: slovakia.travel

Ak by vám jedna jaskyňa nestačila, vyskúšajte Medvediu štôlňu! Nachádza sa síce trochu ďalej, v Západných Tatrách, ten zážitok ale berte všetkými desiatimi! Táto štôlňa je jediným verejnosti prístupným banským dielom na Liptove. Prehliadku začnete v umelom osvetlení a ukončíte len pri svetle olejových kahancov. Zážitok na celý život! :)

Medvedia Štôlňa

Medvedia Štôlňa, Zdroj: flog.pravda.sk

Plesá

Na ktoré tatranské plesá si spomeniete najrýchlejšie? Stavím sa, že na Popradské a Štrbské pleso. Uspokojiť sa len s nimi by bol priam hriech! Veď vo Vysokých Tatrách nájdete vyše 80 plies! Veľkostne od malých jazierok až po najväčšie Veľké Hincovo Pleso. Ktoré plesá vám odporúčam spoznať? Mojimi favoritmi sú: Capie pleso, Veľké Biele pleso, Wahlenbergove plesá, Zelené pleso, Batizovské pleso no a, samozrejme, najväčšie Hincovo pleso. Nech už navštívite ktorékoľvek, očarí vás nielen jeho okolie a samotná cesta. Tak priezračne čistú vodu nenájdete málokde. :)

Capie pleso

Capie pleso, Zdroj: goat.cz

Veľké Biele pleso

Veľké Biele pleso, Zdroj: panoramio.com

TIP: Na vašom mieste by som sa v plesách nekúpal, na unavené nohy ale nepoznám nič lepšie ako ľadovú vodu :)

 

Turistické trasy

O tom, že Tatry sú najmä o turistike snáď ani netreba písať. Na území TANAP-u sa nachádza vyše 600 km turistických trás, takže skutočne je z čoho vyberať. Kto sa v toľkých trasách má vyznať? Ktoré sú najlepšie a ktoré sú vhodné aj pre menej zdatných turistov? Výborným pomocníkom na plánovanie turistiky (na celom Slovensku, nielen v Tatrách) je stránka hiking.sk s jej mapou turistických trás. Toto sú moje TOP 3 trasy, ktoré si zamilujete aj vy:

 

1. Štrbské pleso - Vodopád Skok - Bystrá lávka - Wahlenbergove plesá - Pod Furkotou - Štrbské pleso

Po ceste stretnete vodopád, niekoľko plies, výhľady ako z prírodopisného dokumentu a prechod cez Bystrú lávku je naozaj zaujímavý. No paráda!

Vyšné Wahlenbergovo pleso

Vyšné Wahlenbergovo pleso

2. Štrbské pleso - Popradské pleso - Sedlo pod Ostrvou - Batizovské pleso - Vyšné Hágy

3 plesá na tejto trase z nej robia priam Tour de pleso. Ak si urobíte zachádzku aj k Veľkému Hincovmu plesu (odporúčam len pre zdatnejších) bude to ešte lepšie! Pri Batizovskom plese sa dokonca ocitnete rovno pod Gerlachom. :)

Batizovské pleso

Batizovské pleso, Zdroj: hiking.sk

3. Kežmarská biela voda (bus) - Šalviový prameň - Chata pri Zelenom plese - Veľké Biele pleso - Chata Plesnivec - Belianska jaskyňa

Jedna z ľahších trás - moja priateľka tu spomínala rozchod so mnou len raz. Chata pri Zelenom plese je síce hojne navštevovaná, všetko vám to ale vynahradí Veľké Biele pleso. Spolu s okolitou panorámou je skutočne krásne! Na tejto trase si užijete aj výhľady na Belianske Tatry.

Pri Veľkom Bielom plese

Pri Veľkom Bielom plese

TIP: Hory dokážu byť zradné. Pri turistike nezabudnite na poistenie do hôr. Zásah horskej služby by ste platiť nechceli, verte mi :) Dnes už existujú široké možnosti ako sa poistiť. Od poistenia len na určité dni vybavené cez sms až po komplexné celoročné poistenie.

Ako sa vám pozdáva náš prehľad? Je jasné, že zhrnúť všetko zaujímavé a krásne v Tatrách jednoducho nejde. Napíšte nám do komentárov vaše tipy alebo obľúbené miesta vo Vysokých Tatrách! Pomaly ale isto nás čaká ďalšia turistická sezóna. Čo tak využiť ju na lepšie spoznanie Vysokých Tatier? Želám vám nech to stojí za to! :)

 

Všetky pobyty v Tatrách

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: