TOP 10 tipov na turistiku mimo sezóny

Že je turistika záležitosťou iba letnej sezóny? Na to ihneď zabudnite! Vŕzgajúci sneh pod nohami, líca červené od mrazu, horúci čaj v termoske a hory pokryté kopami snehu. Zimná turistika má jednoznačne svoje čaro. Zoznámte sa s našimi 10 tipmi na turistiku, ktoré nám odobrila samotná Perinbaba!

Lyzovacky na Slovensku

Ďumbier

Kde inde začať ako v mojom rodnom kraji na kopci, kde poznám každý machom obrastený kameň? Výstup na Ďumbier patrí medzi letné klasiky. Skúste ho pokoriť v zime! Pri výstupe z juhu (od chaty Trangoška) natrafíte na Chatu M. R. Štefánika, o ktorej sme písali aj v našom blogu o horských chatách. Zastavte sa tu na teplý čaj alebo guľáš pri krbe a nasávajte tú atmosféru! :) Zimná trasa sa kvôli riziku lavíny líši od letnej, označujú ju drevené palice trčiace zo snehu. Lavín sa tu ale báť vôbec nemusíte a rozhodne odporúčam všetkými desiatimi! Veď sa len pozrite na ten výhľad :)

Kráľova Hoľa

Ostaňme ešte v Nízkych Tatrách. Tentokrát sa ale presunieme z najvyššieho na asi najznámejší kopec tohto pohoria. Znova sa budem opakovať. No len sa pozrite na ten výhľad. :) Horehronie a Vysoké Tatry ako na dlani. To ponúka máloktorý kopec. Svoju púť začnite v dedinke Šumiac, nasledujte modrú značku. V asi polovici trasy narazíte na lesnú asfaltku, ktorá vedie až na vrchol. Odporúčam ale držať sa modrej značky. Výstup sa nedá označiť za ľahký. Užitočnou pomôckou na zamrznutom povrchu budú turistické palice. Ten pocit a výhľad na vrchole ale vynahradia každý mililiter potu. Povestný "strom zelený" tu v zime ale nehľadajte :)

Zdroj: horehronie.eu

Popradské Pleso

Tatranské chodníky sa každoročne koncom októbra ukladajú na zimný spánok. Aj tak sa ale nájdu trasy, na ktoré je zimná uzávierka prikrátka. Prvým príkladom je trasa na Popradské pleso, ktorá cestou ponúka aj známy symbolický cintorín. Nenáročná túra po modrej značke vám zaberie niečo vyše hodinu. Symbolický cintorín pokrytý snehom, zamrznuté pleso a oveľa menej turistov ako v lete. Už aby ste tam boli :)

Zelené pleso

O priazeň turistov sa v zime hlási aj Zelené pleso. Známa chata pri plese v objatí zasnežených štítov - pohľad za milión! Trasa vedie zo zastávky Kežmarská Biela voda po modrej a žltej značke. Chata ponúka ubytovanie aj počas zimy. Čo tak stráviť tu noc? Podľa mňa lepšie ako v hoteli! :) Túru si dokonca môžete predĺžiť až k Bielemu plesu. Najmä v zime to ale odporúčam len zdatnejším. V snehu má každý kilometer 2000 metrov, verte mi :)

Zdroj: spis.korzar.sme.sk

Zamrznutý vodopád Skok

Vodopády sú super. Vyzerajú krásne a v lete môžu príjemne osviežiť. A v zime? Sú z nich ľadopády, ktoré vyzerajú možno ešte lepšie! Asi najznámejším vodopádom vo Vysokých Tatrách je vodopád Skok. Našťastie pre nás je prístupný aj v zime. Takýto krásny pohľad sa vám naskytne po približne dvoch hodinách cesty zo Štrbského plesa. Vašim spoločníkom bude žltá značka cez Mlynickú dolinu. 

Zdroj: toomoox.blogspot.com

Sliezsky dom

Sliezsky dom nepatrí medzi typické horské chaty. Vašu pozornosť si ale rozhodne zaslúži. Vedie sem mnoho trás, v zime ale odporúčam jednoduchú verziu po asfaltovej ceste z Tatranskej Polianky. Premávky sa báť nemusíte. Krásne výhľady a čerstvý tatranský vzduch sú tu však samozrejmosťou. Pre skúsených a náročných turistov to ale nie je. Trasa zaujme skôr "vychádzkových" turistov alebo rodiny s deťmi. Ako vidíte, dá sa to aj s kočíkom :)

Zdroj: sliezskydom.sk

Zdroj: sikovnamamina.sk

Hrebienok a Zamkovského chata

Kto by nepoznal slávny Hrebienok? Pripravte sa teda na to, že pokoj a ticho hôr tu nenájdete. Čo tu na vás čaká? Vynikajúca prechádzka, ktorú môžte aj nemusíte skrátiť lanovkou a niekoľko parádnych zaujímavostí. Zakotvite v Starom Smokovci a na Hrebienok vás navedie zelená značka prípadne pohodlná asfaltová cesta. Menej fyzicky zdatným pomôže pozemná lanovka. Na Hrebienku nájdete hneď niekoľko lákadiel. V zime je snáď najobľúbenejším Ľadový palác. Majstrovstvo ľadových "rezbárov" vám vyrazí dych. Krátka prechádzka po červenej značke vás zavedie k najstaršej chate v Tatrách, Reinerovej chate. Aj tu každoročne využívajú sneh a ľad na stavbu krásnych sôch. Ešte kúsok ďalej je Obrovský vodopád, ktorý uchváti jednoducho každého. Po asi hodine od Hrebienka konečne narazíte na cieľ, Zamkovského chatu. Chata má v zime výnimočnú atmosféru a horúci čaj alebo občerstvenie padnú vhod. A cesta naspäť? Počas nej si môžete naplno užiť sánkovanie z Hrebienka, ktoré vás prenesie do detských čias :)

Zdroj: sorger.sk

Pobyty v Tatrách

 

Prielom Hornádu

O slovo sa hlási aj Slovenský raj. Ukrýva totiž ozajstnú turistickú špecialitu. Na absolvovanie tejto trasy s vami totiž musí spolupracovať počasie. Konkrétne tuhé mrazy, ktoré počas niekoľkých dní zmenia Hornád na ľadovú promenádu. Obľúbená letná trasa tak získa úplne nový rozmer a vy zažijete niečo skutočne výnimočné. Pridajte k tomu ľadopády na skalných stenách a z tejto trasy sa stáva sen každého turistu. Ak sa dopočujete, že je prielom Hornádu poriadne zamrznutý, neváhajte. Netreba ale zabúdať, že prvoradý je bezpečný návrat domov :)

Zdroj: spis.eu.sk

Žiarska chata

Obľúbená chata nestráca na atraktivite ani v zime. Turistov tu čaká nenáročný terén a prevýšenie, ktoré zvládnu aj rodiny s deťmi. Z ústia Žiarskej doliny ste na chate do dvoch hodín. Stačí nasledovať modrú značku. Na začiatku doliny odporúčam navštíviť Medvediu štôlňu - jedinú prístupnú štôlňu na Liptove. Pred výletom do Žiarskej doliny nezabudnite skontrolovať riziko lavín. V roku 2009 tu totiž spadla lavína, akú Slovensko nezažilo vyše 100 rokov. Nánosy snehu po tejto lavíne sa topili tri roky!

Zdroj: sikovnamamina.sk

Pobyty na Liptove

 

Ťatliakova chata

Výber ukončím ďalšou chatou v Západných Tatrách. Ak nepoznáte Ťatliakovu chatu, rozhodne si ju zapamätajte. Je totiž východiskom na neskutočné túry a ľahko prístupná je aj v zime. Aj v prípade tejto chaty sa v zime jedná skôr o dlhšiu prechádzku, ako o poriadnu turistiku. Cieľom tak bude pre rekreačných turistov alebo rodiny s deťmi. Červená značka vedie už od Zuberca, autom sa však dostanete až po Zverovku. Odtiaľ je to už len na vašich nohách. Na chatu vám to zaberie asi jeden a pol hodiny chôdze. Tak akurát, čo poviete?

Zdroj: michal.sk

Pobyty na Orave

 

Naša virtuálna zimná turistika je na konci. Vybrali ste si? Alebo máte pocit, že vám medzi našimi tipmi niečo chýba? Napíšte nám do komentárov vaše obľúbené zimné trasy. A nezabúdajte, že správny turista sa neukladá na zimný spánok! Želám veľa úspešných turistík!

Lyzovacky na Slovensku


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: