PRIESKUM: Slováci milujú dovolenky na Slovensku. V lete ju u nás absolvuje až 84 % opýtaných

Aj napriek vyšším nákladom na život, Slováci plánujú aj tento rok investovať do letnej dovolenky. Okrem pobytu v našej krajine si takmer polovica opýtaných dopraje aj dovolenku v zahraničí. Výsledky prieskumu priniesli tento rok zaujímavé dáta.

Náš každoročný prieskum sme realizovali na reprezentatívnej vzorke viac ako 2 200 Slovákov v období na prelome mesiacov apríl a máj. Až 93 % zo zapojených sa vyjadrilo, že si tento rok určite doprajú minimálne jednu dovolenku. V porovnaní s minulým rokom sa toto číslo znížilo len o 1 %. Dve destinácie si zvolí 39 % a 20 % bude oddychovať ešte častejšie, a to viac ako trikrát.

letba dovolenka 2023

Radi oddychujeme doma aj v zahraničí

Našinci radi spoznávajú domovskú krajinu, čoho dôkazom je aj výsledok prieskumu. Až 84 % opýtaných sa vyjadrilo, že bude dovolenkovať aj na Slovensku. Nakombinovať dovolenku na Slovensku a v zahraničí si plánuje 48 % Slovákov, 36 % si zvolí len Slovensko a 16 % respondentov sa rozhodlo pre dovolenku iba v zahraničí. 

kde budete dovolenkovat v roku 2023

Dovolenka tento rok nebude dlhá

Celkovo 69 % respondentov strávi na slovenskej dovolenke len 7 a menej dní. Dlhšiu dovolenku, v rozmedzí týždňa až dvoch, si dopraje takmer 27 % Slovákov. Viac ako 2 týždne bude oddychovať mimo domova len zanedbateľné množstvo ľudí, a to len 3 %. 

Viac ako tri štvrtiny Slovákov plánuje minúť za dovolenku na Slovensku do 500 eur na osobu, zvyšok má maximálny strop do 1 000 eur na osobu. Ďalšie výdavky si krajania ustriehnu na sume do 200 eur na osobu. Vyjadrilo sa tak až 80 % opýtaných.

rozpocet dovolenka na slovensku 2023

Dovolenka v zahraničí

V prípade zahraničných dovoleniek sa Slováci najčastejšie rozhodujú pre Chorvátsko, a to až 23 %. Na druhom mieste zhodne skončili Taliansko a Grécko, pre ktoré sa tento rok rozhodlo 16 % opýtaných. Hlavným dôvodom pre dovolenku mimo našej krajiny je more, čo prezradilo až 77 % respondentov, 37 % sa tak rozhoduje z dôvodu potreby spoznávať nové miesta vo svete. Výhodnejšia cena za pobyty presvedčí len 16 %. Najviac, a to až 36 %, plánuje minúť za letnú dovolenku v zahraničí od 500 do 1 000 eur. Len o 1 % menej by sa rado vošlo do sumy 500 eur.

Slováci dávajú hlavne na recenzie

Vybrať si tú správnu letnú dovolenku nebýva vždy jednoduché. Slováci však v prieskume jasne zadefinovali, na čo berú ohľad. Najviac opýtaných, a to až 52 %, zvolilo recenzie od ostatných zákazníkov. Dovolenka v bezprostrednej blízkosti vody je dôležitá pre 48 % opýtaných. Na treťom mieste skončila možnosť vyžitia sa v okolí ubytovacieho zariadenia. Tú spomenulo 42 % respondentov. „Každý rok si pred letnou sezónou robíme prieskum, vďaka ktorému získavame cenné dáta ohľadne dovolenkových plánov. Aj vďaka tomu môžeme prispôsobiť ponuku, ktorá je aj tento rok veľmi pestrá a plná zaujímavých benefitov, ktoré, na základe údajov z prieskumu, naši zákazníci určite ocenia.“ hovorí Eva Fajčíková, marketingová riaditeľka ZľavaDňa. 

recenzie dovolenka 2023

Vybrané dáta z prieskumu si môžete pozrieť v plnom rozlíšení na tomto linku.


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: