Prichádza zimná uzávera turistických chodníkov! 5 tipov na túry, ktoré sa oplatí stihnúť v sezóne

Viete o tom, že od novembra sa začína v Tatrách tradičná zimná uzávera niektorých turistických chodníkov? Týka sa to hlavne tých vyššie položených, ktoré vedú na sedlá a štíty. Aj počas zimy sú však vo Vysokých Tatrách stále dostupné chodníky po vysokohorské chaty (okrem Chaty pod Rysmi). Dnes sme pre vás preto vybrali 5 z nich, ktoré ešte pred zimnou odstávkou môžete stihnúť pochodiť. A samozrejme pridáme aj malý bonus na záver, kde nájdete tiež kompletný zoznam zatvorených chodníkov.

https://www.zlavadna.sk/cestovanie/oblubene-pobyty/predlzeny-vikend-1-11?ic=blog-uzavera-kat-predlzeny-vikend

Zimná uzávera chodníkov vo Vysokých a Belianskych Tatrách prebieha každoročne od 1.11. do 14.6.

Mlynická dolina - zo Štrbského plesa cez vodopád Skok

Túra začína z osady Štrbské pleso (zastávka SAD, ŽSR aj parkovisko) po žltej značke. Prejdete postupne Mlynickou dolinou až k nášmu najmohutnejšiemu vodopádu Skok. Majestátny hukot vody padajúcej z výšky asi 30 metrov je zážitok, na ktorý sa nezabúda. Jedná sa o nenáročnú túru, ktorú zvládnete za niečo viac ako 3 hodiny.

Veľká Svišťovka

Obrázok: Vpredu Kozí štít, vzadu Veľká Svišťovka Autor: Kristo, sk.wikipedia.org
 

Svoj názov dostala podľa svištov, ktoré sa tu v minulosti hojne vyskytovali. To nebolo ťažké uhádnuť, čo? :) Dnes na jej svahoch môžete vidieť pozostatky starých banských štôlní, kde sa v minulosti ťažilo striebro. Na jej vrchole bola v roku 2006 osadená panoramatická tabuľa. Na Svišťovku sa môžete dostať rôznymi cestami, čím sa dajú jednotlivé trasy výrazne skrátiť. Je to teda skvelý tip pre turistov, ktorí si chcú vybrať rôznu náročnosť. Môžete sa sem pomerne jednoducho dostať zo stanice lanovky na Skalnatom plese. Vedie sem turistický chodník po červenej značke cez Tatranskú magistrálu po trase Skalnaté pleso – Sedlo pod Svišťovkou – Veľká Svišťovka, práve táto trasa však podlieha uzávere a v zime preto nie je dostupná.

Jahňací štít

Obrázok: Jahňací štít z doliny Zadné Meďodoly Autor: Kristo, sk.wikipedia.org

 

Náš ďalší tip vás zavedie na miesto, odkiaľ budete mať Belianske Tatry ako na dlani. Celodňová túra začína príjemným výstupom k jednej z najkrajších tatranských chát. Je ňou Chata pri zelenom plese (známa tiež ako Brnčalka). Dá sa sem celkom jednoducho dostať po žltej značke napríklad z Bielej vody asi za 3 hodinky. Zaujímavosťou je, že až 4 mesiace tu nesvieti slnko. Od októbra svieti vždy len na pár hodín a od začiatku novembra zájde za Baranie sedlo úplne. Na chate sa opäť objaví slnečný svit až na prelome februára a marca. Krásam Zeleného plesa, ktoré sa neďaleko chaty rozprestiera, to však vôbec neprekáža :) Po Brnčalku to bola zatiaľ príjemná túra, teraz to však začne byť celkom výzva. Pri ceste na vrchoch Jahňacieho štítu vám budú pomáhať reťaze a bude treba zdolať horské chodníčky. Odmena v podobe nádherných vyhľadov však stojí za to! :) 

 

Prečítajte si aj: 7 turistických trás, na ktoré sme právom hrdí

Kriváň

Trúfnete si zdolať tento symbol Vysokých Tatier? Hoci na Kriváň nemusí byť vždy ľahké trafiť. Odporúčame začať po zelenej značke z lokality Tri Studničky lebo po modrej od rázcestia pri Jamskom plese :) Trasu zvládnete aj s deťmi, ideálne ak už majú aspoň nejakú skúsenosť s podobnými túrami. 

Vedeli ste že? V roku 1841 na Kriváň vystúpil Ľudovít Štúr a je po ňom pomenovaná aj planétka (24260) Kriváň

Otrhance

Autor: Opioła Jerzy, sk.wikipedia.org

Otrhance rozdeľujú Račkovú a Jamnícku dolinu a sú považované za jeden z najkrajších hrebeňov Západných Tatier (končia až pri hranici s Poľskom). Je to ozajstná makačka - až štyri zo šiestich vrcholov cez ktoré prejdete sú vyššie ako 2000 m n.m -  Ostredok (1 674), Nižná Magura (1 909), Ostredok (2 055), Vyšná Magura (2 095), Jakubina (2 194) a Hrubý vrch (2 137). Dostanete sa sem z ústia Račkovej doliny po modrej a na rázcestí pokračujte po zelenej značke cez Ostredok alebo sledujte červenú značku z Končistej. 

 

BONUS: Turistika v Tatrách v zimnej sezóne

Ak milujete zasnežené Tatry, na túru v nich môžete veselo vyraziť aj počas zimy (a nemusí to byť iba na lyžiach). Dávajte si však pozor - to, že je chodník prístupný aj v zimnom období neznamená, že je aj udržiavaný a na 100% bezpečný. Dobre preto vždy zvážte svoje možnosti aj predpovede počasia.

Chata pod Soliskom a cesta na najvyšší dostupný vrchol v Tatrách počas zimy

Autor: Martin Vavřík, sk.wikipedia.org

Navštívte najmladšiu chatu vo Vysokých Tatrách, ktorá funguje od roku 1944. Leží priamo pri stanici lanovky zo Štrbského plesa, ale môžete sa sem dostať aj peši asi za hodinku popri zjazdovke. Chata pod Soliskom je skvelým východiskovým bodom na Predné Solisko (2117 m.n.m.), ktorým sa končí 4-kilometroý Soliskový hrebeň. Na jeho vrchole stojí veľký drevený kríž.

NEZABUDNITE si vždy pred turistikou skontrolovať na stránkach Horskej záchrannej služby aktuálny stav chodníkov a predpoveď počasia.

Určite sa hodí pred návštevou hôr uzavrieť cestovné poistenie.

Neváhajte vybehnúť do prírody ešte pred zimnou uzáverou, alebo si vychutnajte zasnežené Tatry v období, kedy sú pre mnohých najkrajšie. Inšpirujte sa pritom našou aktuálnou ponukou pobytov vo Vysokých Tatrách. Veď nie je nič lepšie, ako po výdatnej turistike skočiť rovno do wellnesska a vymeniť vločky za bublinky, no nie? :)

Pozrieť pobyty vo Vysokých Tatrách

 

Tatranské chodníky zatvorené počas zimy:

Baranec
Bielovodská dolina
Bobrovecká dolina
Brestová
Bystrá dolina
Furkotská dolina
Hlavný hrebeň Západných Tatier obojsmerne
Holý vrch
Jahňací štít
Jalovecká dolina, Parichvost, Hlboká dolina, Bobrovecká dolina
Jamnická dolina
Javorová dolina
Kopské sedlo
Kôprová dolina
Kriváň
Látaná dolina
Lúčna
Malá Studená dolina
Mengusovská dolina
Mengusovská dolina
Mlynická dolina
Monkova dolina
Otrhance
Račkova dolina
Rázcestie Predný Salatín hrebeň
Sedlo Pálenica
Sedlo Zábrať
Sivý vrch
Slavkovský štít
Smutná dolina
Tichá dolina
Velická dolina
Veľká Studená dolina
Veľká Svišťovka
Zadné Meďodoly
Zelená dolina
Žiarska dolina

Tatranské chodníky otvorené počas zimy

Štrbské pleso – Chata pod Soliskom
Hrebienok – Zbojnícka chata
Hrebienok – Téryho chata
Biela voda – Chata pri Zelenom plese
Tatranská Kotlina – Chata Plesnivec
Štrbské pleso – Chata pri Popradskom plese
Tatranská Polianka – Horský hotel Sliezsky dom
Hrebienok – Zamkovského chata
Tatranská Lomnica – Skalnatá chata
Štrbské pleso – Majláthova chata
Hrebienok – Bilíkova chata
Hrebienok – Rainerova chata

https://www.zlavadna.sk/cestovanie/oblubene-pobyty/turistika-a-hory?ic=blog-uzavera-kat-turisitka-a-hory

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: