Prečo navštíviť Turiec? Toto sú naše dôvody

Masovo navštevované regióny Slovenska vám nie sú úplne po chuti? Nebojte sa, aj tak máte na výber kopu zaujímavých destinácii. V tomto blogu vám predstavíme región, ktorému kraľuje mesto Martin. Objavte s nami Turiec, kde nájdete oveľa viac ako len kúpele Turčianske Teplice.

Hrady

Áno, množné číslo je na mieste. Milovníci histórie môžu v tomto regióne spoznať až 3 zrúcaniny hradov. Asi najlepšie zachovaný je Sklabinský hrad. Prvá zmienka o hrade je z roku 1242, pričom od roku 1630 sa stal významným sídlom Turčianskej župy. Pre tieto účely postavili v areáli hradu aj kaštieľ, ktorý slúžil ako reprezentačné sídlo župana.

Menej zachovaný je Znievsky hrad, druhý najvyššie položený hrad na Slovensku. Z jeho pôvodného vzhľadu už veľa neostalo. Určite ho ale navštívte. Z hradného vrchu je totiž krásny výhľad na okolie.

Ľahko dostupný no taktiež menej zachovaný je hrad Blatnica. Vznikol už v 13. storočí za účelom ochrany obchodnej cesty Via Magna. Dostanete sa k nemu po žltej turistickej značke z obce Blatnica.

Sklabinský hrad

Turistika

Samozrejme, na úpätí Veľkej Fatry nebude núdza ani o krásne turistické destinácie. Trás je tu naozaj neúrekom, spomenieme teda len tie najznámejšie a najkrajšie. Obľúbené sú napríklad Gaderská a Blatnická dolina, kde môžete obdivovať skalné zrázy ale aj neporušenú chránenú prírodu. Počas výletu do Blatnickej doliny natrafíte aj na spomínaný hrad Blatnica. Najkrajšími vrchmi v okolí sú Ostrá a Tlstá. Turistika na tieto miesta je trochu náročnejšia, za tú námahu to ale rozhodne stojí.

vrch Ostrá

Kremnica

Možno sa čudujete, prečo sme zaradili do blogu aj Kremnicu. Toto krásne historické mesto je od Turčianskych Teplíc vzdialené len 21 kilometrov, takže ho určite vtesnajte do programu! Jedno z najznámejších slovenských miest nemusíme nijak zvlášť predstavovať. Medzi najkrajšie miesta Kremnice a okolia patria Múzeum medailí mincí, Banské múzeum priamo v bani, Mestský hrad, rozhľadňa na Krahulskom vrchu a známy stred Európy.

Vodný žľab Rakytovo

Povinná jazda pre technických nadšencov. Žľab používaný na spúšťanie dreva je totiž výnimočnou technickou pamiatkou nielen v rámci Slovenska, ale aj v rámci celej Európy. Má dĺžku 2 450 metrov, jeho konštrukcia je postavená len z dreva a nájdete ho v doline Rakytovo. V roku 2002 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. 

Harmanecká jaskyňa

Neďaleko vodného žľabu nájdete aj krásu ukrytú pod zemským povrchom. Na 1 020 metrov dlhej prehliadkovej trase uvidíte snehovobielu kvapľovú výzdobu, jazierka, mohutné nástenné vodopády a rozsiahle dómy. Jednoducho povedané: je čo obdivovať! :)

Múzeum slovenskej dediny v Martine

V Martine nájdete najväčšiu národopisnú expozíciu v prírode na Slovensku. Slovenské národné múzeum buduje tento skvost od 60. rokov 20. storočia. Momentálne tu nájdete až 129 objektov obytného alebo hospodárskeho zamerania, ktoré zobrazujú tradície regiónov Orava, Kysuce, Turiec a Liptov. 

Tak už sme vás presvedčili, že ostať len v okolí hotela alebo v kúpeľoch nie je práve najlepší nápad? Ak ste tento región už navštívili, napíšte nám do komentárov vaše tipy na najkrajšie miesta. Zatiaľ prajeme príjemné objavovanie Turca! :)

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: