Poľské jedlá, ktoré odporúčame ochutnať na výlete u našich susedov

Chystáte sa na výlet do Krakova, Varšavy alebo Gdaňsku a zároveň nedáte dopustiť na chutnú kuchyňu? Poľsko ponúka množstvo skvelých jedál, ktoré sú inšpirované stredoeurópskou aj škandinávskou kuchyňou. Poďte spolu s nami objaviť pestrosť a chuť tradičných poľských jedál. ​​

Čo nesmie chýbať v poľskej gastronómii?

Tunajšiu kuchyňu okrem priamych susedov ovplyvnila aj gastronómia Ruska, Rakúska, Maďarska či kulinárske vplyvy židovskej, francúzskej, tureckej a talianskej kuchyne. Podobne ako u nás, aj tam sa pripravte na sýte jedlá, kde dominuje mäso, zemiaky a zelenina. Tradičnými pokrmami našich severných susedov sú husté polievky, omáčky, mäso, zverina, knedle a samozrejme pirohy. Medzi veľmi rozšírené jedlá patrí tiež bigos, klobásy a nakladačky.

Bigos: Poľovnícky guláš s kapustou

Bigos

Bigos nie je ľahký  a ani diétny pokrm. Jeho úlohou je zasýtiť. Bigos je často označovaný za národné jedlo Poľska a  môžeme ho považovať za ich verziu guláša. Správny poľský bigos obsahuje kyslú aj hlávkovú kapustu, kvalitnú klobásu a najmenej dva druhy mäsa ako napríklad údený bôčik a krkovička. Recepty sa líšia od regiónu po región. A tak nájdete aj bigos s paradajkovým pretlakom, sušenými slivkami či červeným vínom. Nesmie však chýbať dochutenie majoránkou a rascou. Milovníci tohto jedla hovoria, že neuškodí ani lyžica medu na záver. Podáva sa s chlebom a niekedy zemiakovou kašou, no v gastro prevádzkach si ho môžete objednať priamo v chlebe.

Žurek: Veľkonočná polievka obľúbená po celý rok

Žurek

Počas návštevy našich susedov si nikdy nenecháme ujsť ich fantastický žurek. Táto polievka je najskromnejšia z poľských polievok, a zároveň pre cudzincov najexotickejšia. Zvyčajne ju jedia na Veľkú noc, no chutí im tak veľmi, že ju jedia počas celého roka, a to najmä po prehýrenej noci. Jej základ tvorí zákvas vyrobený z ražného chleba a vody. V Poľsku dostanete takýto zákvas v ktorýchkoľvek potravinách. U nás si ho musíte vyrobiť sami. Ak budete na severe, využite príležitosť a ochutnajte túto tradičnú polievku. Neoľutujete!

Pierogi: Oveľa rôznorodejšie ako tie slovenské

Pierogi

Pirohy, rovnako ako na Slovensku, sú klasika. V Poľsku sa im hovorí „ruské“ pierogi. Kým u nás sa obmedzili na zemiakovo-bryndzovú plnku, Poliaci ich plnia tými najrozličnejšími spôsobmi. Ruský variant je plnený zmesou zemiakov, tvarohu a opečenej cibuľky. Existujú však aj druhy plnené mäsom, hubami, špenátom, lososom či kapustou. Obľubujú aj dezertné verzie. Kto by odolal pirohom plneným jahodami, čučoriedkami alebo čokoládou. Pierogi sa zvyčajne podávajú s rozpusteným maslom a cukrom alebo s rozpusteným kúskom masla a slaniny. V minulosti sa pripravovali výlučne počas sviatočného obdobia. Každá dovolenka má priradený svoj vlastný druh tohto jedla. Počas Štedrého večera sa podávali pierogi úplne iného tvaru a náplne. Išlo o výlučne vegetariánsky variant z húb a kapusty. Počas slávnostných udalostí, akou je svadba, sa zvykli jesť špeciálne pierogi, ktoré sa nazývali kurniki. Tie boli plnené kuracím mäsom.

Šaláty trochu inak

Surówka

Aby ste si nemysleli, že Poliaci jedia iba ťažké jedlá s množstvom mäsa, opak je pravdou. Poľské gazdinky pripravujú aj množstvo šalátov. Medzi klasické patrí , ktorá sa pripravuje z kapusty, mrkvy, baklažánu a jabĺk. Ďalším je Mizeria. Ako už z názvu vyplýva, ide o chudobný šalát, ktorý tvoria iba dve ingrediencie: surové uhorky a kyslé mlieko. Naši susedia majú radi aj paradajkové a zeleninové šaláty, ktoré máme radi aj my.

Pre sladké jazýčky

Racuchy

Medzi obľúbené sladké jedlá patrí gofry, poľská obdoba vaflí, posypané cukrom alebo so šľahačkou a ovocím. Pod pojmom naleszniky sa skrývajú palacinky. V Poľsku sú najobľúbenejšie tie s príchuťou jablka. Poliaci si tiež život osladzujú tvarohovou tortou serník, či ovocným rôsolom kysiel - želé s kúskami ovocia. Racuchy sú zase vyprážané placky z kysnutého cesto posypané cukrom a ovocím.  Ide vlastne o poľskú obdobu lievancov, no majú nepravidelný tvar.

Našli ste si svojho favorita? Keď navštívite Poľsko, ochutnajte ich kuchyňu. Na svoje si určite prídu milovníci hustých polievok, mäsožravci, vegetariáni a aj milovníci sladkostí.

Pozrieť pobyty v Poľsku

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: