Najkrajšie hory, ktoré máme na Slovensku

Slovenské hory priťahujú svojou výškou, divokosťou a krásou množstvo turistov. Ponúkajú masívne hrebene, hlboké údolia, trblietajúce sa horské jazerá a famózne výhľady, ktoré roztopia srdce každého milovníka hôr. Spoznajte tie najkrajšie hory a turistické trasy na Slovensku, ktoré vám vezmú dych nielen stúpaním.

Nenáročná turistika

ka na vylete janosikove diery
Tip na výlet Jánošíkove diery

Nie každý turista má v nohách desiatky až stovky kilometrov. Pre začiatočníkov alebo rodiny s deťmi Slovensko ponúka množstvo skvelých trás, ktoré zvládnu všetci bez otlakov a svalovice. Jednou z nenáročných túr je prechádzka náučným chodníkom v Jánošíkových dierach. Nachádza sa tu viac ako dvadsať vodopádov, ktoré spolu vytvárajú Vodopády Dierového potoka. Jánošíkove diery sú prístupné značenými turistickými chodníkmi s lávkami, rebríkmi a reťazami. Malý okruh zvládnu všetci turisti za 2 až 3 hodiny.

Pozrieť tip na výlet Jánošíkove diery 

tipy na vylet vodopad skok
Tip na výlet vodopád Skok

Krásnou prechádzkou s deťmi je aj Vodopád Skok vo Vysokých Tatrách. Nájdete ho v Mlynickej doline a dostanete sa k nemu za 1 hodinu a 45 minút od Štrbského plesa. Odmenou budú pre vás očarujúce výhľady na tatranské hrebene a samozrejme vodopád padajúci z vysokej výšky.

Pozrieť tip na výlet Vodopád Skok 

tip na vylet vodne mlyny oblazy
Tip na výlet Vodné mlyny Oblazy

Poznáte Kvačiansku dolinu na Liptove? Ak nie, dajte si ju do svojho zoznamu. Spolu s Prosieckou dolinou patrí totiž medzi najkrajšie doliny na Slovensku. Čaká na vás príjemná prechádzka v horskom prostredí, na konci ktorej sú Mlyny Oblazy , kde si môžete oddýchnuť. Od parkoviska až po Mlyny sa dostanete za 1 hodinu. Odvážni turisti môžu pokračovať Kvačianskou dolinou do doliny Prosieckej a kochať sa rozmanitou prírodou.

Pozrieť tip na výlet Mlyny Oblazy 

tip na vylet Tomášovský výhľad slovensky raj
Tip na výlet Tomášovský výhľad

S deťmi sa ľahko dostanete aj na Tomášovský výhľad. Ide o jednu z najznámejších a najdostupnejších vyhliadok. Drobnému stúpaniu sa nevyhnete ale trasa je dlhá iba 3,5 km a nezaberie vám viac ako hodinu. Tomášovský výhľad je obľúbenou prírodnou galériou Slovenského raja.

Pozrieť tip na výlet Tomášovský výhľad

 

Hľadáte po túre ubytovanie? Nájdete ho u nás:

Pozrieť pobyty na horách 

Stredne náročná turistika

tip a vylet velky choc
Tip na výlet Veľký Choč

Netrúfate si na celodennú vysokohorskú turistiku, ale prechádzky po náučných chodníčkoch sa vám zdajú málo zaujímavé? Práve pre vás, stredne náročných turistov, je vhodný vrch Veľký Choč. Nachádza sa vo výške 1 611 metrov nad morom a ponúka krásne výhľady. Cesta na vrchol trvá asi dve a pol hodiny. Po jeho dosiahnutí sa pripravte na nevídanú scenériu Liptova, Liptovskej Mary, Veľkej Fatry či Nízkych a Vysokých Tatier. Veľký Choč je jediný vrchol Slovenska, z ktorého budete mať všetky najvyššie pohoria ako na dlani.

Pozrieť tip na výlet Veľký Choč 

tip na vylet Dumbier
Tip na výlet vrch Ďumbier

Ak sa chcete dostať čo najvyššie k oblakom, vyberte sa na najvyšší vrch Nízkych Tatier - Ďumbier. Vypína sa na hlavnom hrebeni medzi Krúpovou hoľou (1927 m) a Králičkou (1785 m). Najkratšia trasa na Ďumbier vedie z južnej strany Nízkych Tatier. Zároveň ide o najfrekventovanejší chodník na chatu generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý slúži ako zásobovacia “cesta” horských nosičov.

Pozrieť tip na výlet Ďumbier

Nezabudnuteľným zážitkom, ktorý môžete prežiť jedine v Slovenskom krase, je túra najdlhšou tiesňavou na Slovensku - Zádielskou tiesňavou. Začiatok tiesňavy sa nachádza pod vrchom Havrania skala. Miestami je len 10 metrov široká a jej vápencové steny dosahujú relatívnu výšku cez 310 m. Pre svoju jedinečnosť bola v roku 1954 vyhlásená za národnú prírodnú rezerváciu. Celkovo trvá túra približne 4 hodiny.

Prečítajte si aj: Turistika pre všetkých: via ferraty aj túry so sprievodcom

Náročná turistika

ubytovaie pobyty na horach

Chodíte po horách ako kamzík a žiadna túra vám nerobí problém? Pokiaľ ste zvyknutí na vysoké prevýšenia, vaše turistické topánky majú vlastné meno a nezľaknete sa mnohohodinových výšľapov, vyrazte na turistiku do Vysokých alebo Západných Tatier.

Medzi najkrajšie túry vo Vysokých Tatrách patrí napríklad výstup na Rysy, Slavkovský a Jahňací štít či Kriváň. Jedným z najkrajších okruhov v Západných Tatrách je hrebeňovka od Ťatliakovho plesa cez Volovec, s prechodom cez Ostrý Roháč po Tri Kopy. Túru zakončíte opäť na Ťatliakovom plese.

Medzi náročnejšie túry, patrí aj Ľadový štítSedlo Prielom. Obťažnosť tohto výstupu je veľmi vysoká, potrebná je kvalitná turistická výstroj i výborná kondícia a ak máte strach z výšok, túru si radšej dobre premyslite. Trasa trvá 8 hodín, jej náročnosť spočíva hlavne v strmom výstupe na sedlo za pomoci reťazí a kovových stúpačiek.

Už si iba obuť turistické topánky, pripraviť sa na vrtochy počasia kvalitnou výstrojov a vyraziť za zážitkami!

Výhodné pobyty na horách


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Objavte Slovensko: