Liptov vám ukradne srdce

Liptov je srdce Slovenska a zároveň úžasný región, kde môžete oddychovať celý rok. V lete si môžete vychutnať kúpanie na Liptovskej Mare, urobiť si celodennú túru, zajazdiť si na bicykli, navštíviť jaskyne alebo sa kultúrne vyžiť návštevou mnohých historických pamiatok a folklórnych podujatí. V zime tu môžete lyžovať, skialpovať, okúpať sa v termálnych kúpaliskách a aquaparkoch, navštíviť množstvo múzeí... A samozrejme, celoročne si môžete pochutnať na skvelých bryndzových haluškách :)

​​

Som rodená Liptáčka, alebo bryndziarka, ak chcete :) Vôbec by mi nevadilo, ak by som musela žiť iba na syre, korbáčikoch, bryndzi a podobne. K Liptovu mám naozaj vrúcny vzťah (viem, znie to staromódne, ale presne to vystihuje môj pocit), keď tam prídem, cítim sa inak, dobre a pokojne. Má v sebe atmosféru a dýcha životom, ľudia tam namiesto rozprávania spievajú a vždy sú milí. Som si istá, že ak ho raz navštívite, budete sa tam radi vracať, pretože Liptov má vždy čo ponúknuť.

Ubytovanie na Liptove

 

Príroda ako z obrázku

V ktoromkoľvek ročnom období, v akomkoľvek počasí a v ktorúkoľvek hodinu - Liptov vás očarí krásnymi výhľadmi, panorámami a malebnou prírodou. Z jednej strany hotela môžete mať výhľad na štíty a z druhej na lúky, polia a lesy.

V Jánskej doline choďte na príjemnú prechádzku lesom, je vhodná aj pre deti, starších ľudí a rodiny s kočíkmi, dá sa ísť po asfaltovej ceste. Ale rovnako si môžete vybrať z množstva náročnejších turistických trás. Cestou do doliny sa zastavte pred obcou Uhorská Ves pri prírodnom minerálnom prameni Uhorčianka, kde si môžete úplne zadarmo načapovať vody, koľko vám hrdlo ráči.

Prečítajte si aj: Veľké Nízke Tatry 2. časť: Demänovská dolina

Poznáte preslávené Mamutie kaskády Pamukkale v Turecku? Viete, že ich menšiu verziu môžete nájsť na Liptove pri obci Bešeňová? Vyleštené zlatožlté dosky z bešeňovských travertínov dokonca zdobia budovu Univerzity Komenského v Bratislave alebo Palác národov v Ženeve.

Ak stále nemáte dosť, zájdite k elektrárni na Čiernom Váhu za obcou Kráľova Lehota a neostaňte len tam, trošku sa pomotajte po okolí ;-) Hore sa dostanete pohodlne autom, ale taká cyklotúra je oveľa lepší nápad.

Elektráreň na Čiernom Váhu - tip na výlet

Zdroj: energie-portal.sk

Trošku histórie

Ak obľubujete históriu, na Liptove si prídete na svoje a pravdepodobne si ani nebudete vedieť vybrať. Číslo jedna je pre mňa Múzeum liptovskej dediny v Pribyline. Skanzen vám ukáže ako sa na Liptove žilo v minulosti a ak si svoju návštevu vopred naplánujete, môžete sa zúčastniť niektorého z mnohých podujatí, ktoré múzeum organizuje (napr. Liptovská svadba, Včelárska nedeľa alebo Kováčska nedeľa). 

Múzeum liptovskej dediny Pribylina

Archeoskanzen Havránok, ktorý sa rozprestiera nad Liptovskou Marou je čarovné a tajomné miesto, ktoré kedysi obývali Kelti. Ide o jedno z najvýznamnejších archeologických nálezísk na Slovensku a z jeho návštevy budete mať nezabudnuteľný zážitok.

Prečítajte si aj: Viac o slovenských skanzenoch sa dozviete v našom blogu Skanzeny - výlet do minulosti

Ak vás fascinujú hrady a zámky, na brehu rieky Váh nájdete zrúcaniny strážneho hradu Likava a v Liptovskom Hrádku zrekonštruovaný hrad a kaštiel, ktoré boli prerobené na hotel, takže si môžete vychutnať kávičku na hradnom nádvorí.

Návštevu miesta Oblazy v Kvačianskej doline môžete spojiť s rodinným výletom do prírody a s turistikou. Ide o vidiecke mlyny, ktoré boli kompletne zrekonštruované a dnes si tam môžete pozrieť technológiu mletia múky starodávny spôsobom. Budete sa cítiť ako v rozprávke Pyšná princezná ;-)

Vodné mlyny Oblazy Kvačianska dolina

 

Termálne kúpaliská, aquaparky a vodná nádrž

V lete na vás čakajú pláže najväčšej vodnej nádrže na Slovensku. Pri Liptovskej Mare je v dedinke Liptovský Trnovec oficiálna spoplatnená pláž Mara alebo môžete zájsť na jednu z množstva menších, kde nie je hlava na hlave a za vstup neplatíte. Je to také naše liptovské more :)

Nemôžete obísť ani dva najväčšie aquaparky na Slovensku, TatralandiuGino Paradise Bešeňová.

Ak máte radšej menšie kúpaliská a chceli by ste sa vrátiť v čase do detských čias, zájdite na termálne kúpalisko TERMAL raj v Liptovskom Jáne, ktoré leží v doline. Je obklopené lesmi a určite to nie je „masovka“.

Letné kúpalisko TERMAL Raj Liptovský Ján

Zdroj: visitliptov.sk

Najväčší folklórny festival na Slovensku

Folklórny festival Východná  si zaslúži samostatnú odrážku. Nemusíte byť milovníkom folklóru, ale toto najstaršie podujatie svojho druhu na Slovensku vás dostane. Pohltí vás jeho atmosféra, zapojíte sa do workshopov, kúpite si vyrezávanú varechu a pochutíte si na výbornej domácej klobáske.

Folklórny festival Východná

Zdroj: Facebook Folklórny festival Východná

Láska ide cez žalúdok

Ak sa chcete dobre najesť, ste na správnom mieste. Cestou po diaľnici D1 medzi Ružomberkom a Liptovským Mikulášom sa zastavte na motoreste pri Liptovskej Mare - Dechtároch (čítaj Ďechtáre) a dajte si výborné bryndzové halušky. Medzi Liptovským Hrádkom a Kráľovou Lehotou si v Kolibe Červený kút objednajte medvedí guláš a najlepšiu cesnačku na svete! Ak máte chuť na dobrý burger alebo steak, navštívte neprehliadnuteľný Bar & Restaurant Route 66 v Liptovskom Mikuláši.

Dechtáre, Liptovská Mara

Zdroj: flog.pravda.sk

 

Dovolenka na Liptove je plná úžasnej prírody, vodnej zábavy aj zaslúženého relaxu a pohody. Na ZľavaDňa nájdete na výber množsto pobytov. Podľa mňa nie je naď čím váhať :) Liptov vám totiž ukradne srdce, hneď po prvej návšteve.

Pozrieť ponuky pobytov na Liptove

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Ďalšie články z kategórie Objavte Slovensko: