Kam na letnú dovolenku? 4. časť: Vyberáme 3 metropoly u susedov

Ak sa tento rok nechystáte k moru a ani dovolenka na Slovensku nie je pre vás to pravé orechové, máte už len jednu možnosť. Spoznávať európske metropoly! Pravdepodobne tu nenatrafíte na morských ježkov, nehrozí vám morská choroba a nepriaznivá predpoveď počasia na horách vás nemusí vôbec zaujímať. Do destinácii v našom výbere navyše nemusíte ďaleko cestovať, nachádzajú sa totiž u našich susedov. :)

 

Praha

Ešte ste neboli v Prahe? Spoznávanie európskych metropol by ste potom rozhodne mali začať práve tu. Dôvody? Najľahšie sa tu dohovoríte a po náročnom dni si tu môžete vychutnať v celom svete preslávené české pivo. K pivu samozrejme patrí aj dobré jedlo, takže ak sa milovníkom "pivnej" gastronómie podarí postaviť zo stoličky, budú odchádzať nadmieru spokojní. 

Pražské pamiatky ale tiež nie sú na zahodenie. Dominantou je Pražský hrad, kde sídli prezident ale svoj domov tu majú aj korunovačné klenoty a pozostatky českých panovníkov. Zaujímavou udalosťou je pravidelná výmena stráží pred hradom. Určite nevynechajte ani Staromestský orloj z roku 1410. Je jedným z najstarších orlojov v Európe. Jeho súčasťou sú pohyblivé figúrky, ktoré sa dávajú do pohybu každú hodinu ako oznámenie o čase. Do panorámy Prahy neodmysliteľne patrí Karlov most. Zvyčajne býva plný turistov, svoje miesto si tu ale našli aj vzácne sochy a miestni umelci.  Všetkých 100 veží českého hlavného mesta sa vám asi spočítať nepodarí, ale aj pár dňový pobyt v tomto meste stačí na to, aby ste si Prahu zamilovali. :)

 

Krakow

Doteraz ste možno chodili do Poľska len nakupovať kilá krowiek na miestnych trhoch. Poľsko ale dokáže ponúknuť oveľa viac a dobrým príkladom je historické mesto Krakow. Výhody Krakowa sú najmä dobrá poloha neďaleko slovenských hraníc a 6000, slovom šesťtisíc, historických objektov. Ak teda hľadáte mesto, kde vám historické pamiatky skáču rovno do náruče, naberte smer Krakow! 

Pochopíte, prečo sa Krakowu hovorí aj Mesto kráľov. Centrum Krakowa bolo vďaka svojim pamiatkam zapísané do zoznamu UNESCO. Zaujíma vás ako vyzerá najstaršie trhovisko v Poľsku a pravdepodobne aj v Európe? Rynek Glowny stojí v Krakowe od roku 1257, takže históriou tu dýcha každý meter štvorcový. Pravdepodobne najvýznamnejšou pamiatkou je Kráľovský hrad. Je srdcom poľskej histórie, králi tu nielen sídlili ale boli tu aj korunovaní a pochovávaní. A to aj potom, ako sa hlavným mestom stala Varšava. Collegium Maius je budova, ktorá patrí jednej z najstarších univerzít v Európe. Pochádza z 15. storočia a jej nádvorie rozhodne stojí za návštevu rovnako ako interiér. Medzi ďalšie pamiatky patria napríklad Mariánsky kostol, Wawelská katedrála, Kráľovské komnaty alebo Dračia jama.

 

Budapešť

Budapešť patrí k najvýznamnejším metropolám Európy a inak tomu nebolo ani v minulosti. Keďže takisto ako Viedeň bola centrom Rakúsko-Uhorska, miestami sa možno budete cítiť ako v rakúskej metropole. Obrovská historická budova parlamentu so 700 miestnosťami je jednoznačnou dominantou mesta, pričom panoráma Dunaja s budovou parlamentu je zapísaná do zoznamu UNESCO. Majestátne pôsobí Hradný vrch, na ktorom nájdete budovy rôznych štýlov, najstaršie tu stoja už od stredoveku. Zaujímavosťou sú labirinty pod Hradom, ktoré majú skvelú historickú atmosféru. Históriou ale dýcha, podobne ako Krakow, celá Budapešť.

Ponúka však aj iné zážitky. Napríklad Tropicarium, v ktorom sa presuniete o niekoľko tisíc kilometrov južnejšie. Dažďový prales a najväčšie akvárium v strednej Európe predsa nevidíte každý deň. Status európskej metropoly praje aj vynikajúcej gastronómii. Okrem maďarskej kuchyne máte možnosť vyskúšať jedlá z rôznych kútov sveta. Takže rozhodne odporúčame vyskúšať aj niečo iné ako maďarský guľáš alebo halászlé. :)

Stačí jeden pobyt v známej európskej metropole aby ste zmenili názor, že dovolenka pri mori alebo v horách je správna dovolenka. Neveríte? Potom by ste mali vyskúšať niektorý z našich pobytov! Nemáte zač. :)

Pobyty v Prahe, Krakowe a Budapešti

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: