Hrad Devín - tip na výlet v Bratislave

Nad sútokom Dunaja a Moravy sa vypína legendárny hrad Devín. Ak hľadáte tip na výlet v Bratislave, pozývame vás nielen na potulky históriou, ale aj na romantické prechádzky a samozrejme nádherné výhľady z hradného brala. Devín uchvátil národy naprieč históriou a vaše srdce si dokáže získať ešte stále aj dnes. 

História hradu Devín

Devínsky hrad patrí medzi najstaršie hrady na Slovensku. Na jeho území sa usídlili už ľudia v praveku (5000 rokov pred n.l.) a vďaka svojej výnimočnej polohe bol živou súčasťou dejín prakticky až do 19. storočia. Hrad chráni vstup do Karpatskej kotliny, udával smer obchodnej Podunajskej ceste a pretína sa tu práve so slávnou Jantárovou cestou.

Jeho ideálnu polohu vedeli oceniť mnohé národy. Sídlil tu Kelti, Rimania z tohto miesta strážili hranice svojej ríše (vznikla tu pevnosť v rámci slávneho opevnenia Limes Romanus) a v 5. storočí sa tu natrvalo usadili Slovania. Devín sa zapísal aj do dejín Veľkomoravskej ríše, kedy patril medzi jedno z najvýznamnejších opevnení a centier.

Brana na hrad devin

Po vzniku Uhorského kráľovstva strážil Devín západnú česko-uhorskú hranicu. Od 15. storočia patril hrad uhorskému palatínovi Mikulášovi Garayovi, neskôr ho spravovali grófi z Jura a Pezinka aj starší brat slávnej čachtickej pani, Štefan Báthory. Poslednými vlastníkmi hradu boli Pálfiovci. Hrad zničili až granátnici pri ústupe napoleonskeho vojska v roku 1809. Odvtedy hrad už len chátral…

Dnes je však, práve naopak, plný života. Môžete tu stretnúť množstvo turistov, ale aj bratislavčanov a ľudí z okolia, ktorí sem chodia za históriou, ale aj prírodou či dokonca kultúrou. Cez leto sa tu konajú vystúpenia historických šermiarov a rôzne hudobné koncerty, predstavenia a samozrejme expozície Múzea mesta Bratislavy.

Prečítajte si aj: 11+1 kaštieľov na Slovensku, v ktorých strávite romantický víkend

Prehliadka hradu Devín

Na hrad sa vchádza hlavnou severnou bránou. Najprv prichádzate na tzv. dolný hrad, kde môžete vidieť základy ranokresťanskej kaplnky aj strážnicu z 15. storočia. Cestou k strednému hradu sa určite pristavte aj pri základoch veľkomoravského kostola z 9. storočia. 

Stredný hrad DEVIN
Stredný hrad

Stredný hrad ukrýva múry renesančných palácov, základy rímskej stavby a hlavne hradnú studňu, ktorá je hlboká až 60 metrov. Z vyhliadkovej terasy tu budete obdivovať nádherné výhľady na okolie a tiež malú ikonickú vežičku menom Mníška.

K hornému hradu vedie mostík ponad obrannú priekopu. Práve tu v unikátnych jaskynných priestoroch (ktoré v praveku slúžili ako obydlia prvým obyvateľom Devína) môžete vidieť stálu expozíciu Hrad Devín v 13. – 20. storočí, ktorá vás zoznámi s najdôležitejšími udalosťami a podobami hradu v čase.

Devín sa stal v 19. storočí miestom pamätného výletu štúrovcov. Túto významnú udalosť našej histórie pripomína aj pamätná tabuľa od akademického sochára Jozefa Pospíšila, ktorú môžete vidieť na múre renesančného paláca.

Mníška alebo aj Pannenská veža
Mníška alebo aj Panenská veža

Otváracie hodiny

Marec
Ut-Ne: 10:00 - 17:00 (posledný vstup 16:30)
Apríl - Jún
Ut-Ne: 10:00 - 18:00 (posledný vstup 17:30)
Júl - August
Ut-Ne: 10:00 - 19:00 (posledný vstup 18:30)
September
Ut-Ne: 10:00 - 18:00 (posledný vstup 17:30)
Október
Ut-Ne: 10:00 - 17:00 (posledný vstup 16:30)
November - Február
Ut-Ne: 10:00 - 16:00 (posledný vstup 15:30)

Vstupné

Dospelí: 6 €
Deti (6-14 rokov, študenti), dôchodcovia: 3 €
Rodinné vstupné (2 dospelí + 2 deti do 14 rokov): 12 €
Deti do 6 rokov a ZŤP:  zdarma

Ako sa dostať na hrad Devín

Autobusom č. 29, ktorý premáva spod Mosta SNP v centre Bratislavy priamo pod hrad.

Hneď pod hradom sa nachádza aj veľké bezplatné parkovisko.

Z Devínskej Novej Vsi si môžete urobiť prechádzku na hrad pokojne aj s kočíkom. Turistom, ktorí by chceli spoznať ešte niečo v okolí, odporúčame pri plánovaní trasy na hrad Devín skúsiť preskúmať aj Sandberg.   

 

Tipy na zážitky v okolí

 

Pizzéria Si-Si

pizzeria sisi

Pozrieť ponuku

 

Tréningy v Sunflower Studio

sunflower studio bratislava cvicenie

Pozrieť ponuky

 

Bratislavský Hotel West****

hotel west bratislava ubytovanie

Pozrieť ponuku

 

Ďalšie ponuky z Bratislavy

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: