Horské chaty - povinné zastávky v horách 2. časť

V prvom dieli blogu o horských chatách sme sa zoznámili s chatami vo Vysokých Tatrách. Aj keď práve tie sú asi najznámejšie a najviac navštevované, bol by hriech zabudnúť na ostatné pohoria! Aj tu sa totiž ukrýva množstvo krásnych chát a práve tie si predstavíme v nasledujúcich riadkoch.

 

Chata Milana Rastislava Štefánika

"Štefánička", ako sa táto chata ľudovo nazýva, je určite najznámejšou chatou v Nízkych Tatrách. Najľahšie sa sem dostanete z južnej strany, teda z Kosodreviny alebo od Hotela Trangoška. Výstup vám možno dá zabrať, za ten výhľad a ďalšie možnosti turistiky to ale určite stojí. Od chaty vedie chodník do sedla Čertovica, ale najmä na Ďumbier a Chopok, čím môžete vašu turistiku dotiahnuť k dokonalosti. PS: Vyskúšajte tu kotlíkový guľáš! :)

Vedeli ste, že? Zásobovanie chaty potravinami a všetkým potrebným materiálom majú na starosti horskí nosiči. Ročne vynesú na chatu približne 40 000kg nákladu.

Zdroj: chatamrs.sk

Chata pod Borišovom

Presuňme sa ale z Nízkych Tatier do Veľkej Fatry. Tam sa nachádza Chata pod Borišovom, ktorá je vďaka krásnemu prostrediu a pomerne ľahkej dostupnosti obľúbená u turistov ale aj u cyklistov. Dostupná je napríklad z dedinky Liptovské Revúce, neďaleko Ružomberka. 

Zdroj: mapio.net

Útulňa Andrejcová

Útulňa Andrejcová je niečo pre fajnšmekrov, ktorí hľadajú úplný únik od civilizácie a spánok v horskej útulni považujú za dobrodružstvo, nie za nevýhodu. Využívaná je najmä turistami pri hrebeňovke Nízkych Tatier, keďže sa nachádza tesne pod hrebeňom. Vďaka svojej polohe hlboko v horách ponúka maximálny pokoj a atmosféru, ktorú na veľkých chatách nezažijete. Útulňa má svoje dvere vždy otvorené pre každého, kto ide okolo alebo tu chce prespať za dobrovoľný poplatok. Ráno sa zobudiť s takýmto výhľadom, to je hotový luxus. :)

Zdroj: hocikam.sk

Hotel Kráľova studňa

Podobne ako Sliezsky dom, aj Hotel Kráľova studňa nie je typickou horskou chatou. Vďaka svojej polohe v horách pri mnohých turistických ale aj cyklistických trasách si ale zaslúžil miesto v tomto blogu. Slúži ako križovatka turistických trás Veľkej Fatry a zároveň ako významná zastávka na Ceste hrdinov SNP. Okrem občerstvenia ponúka aj ubytovanie v hotelovej alebo turistickej časti.

Zdroj: ubytovani.kamsi.cz

Kamenná chata

Nachádza sa takmer na vrchole Chopku v nadmorskej výške 2000 m.n.m. vďaka čomu je treťou najvyššie položenou chatou na Slovensku. Má výbornú polohu priamo na obľúbenom turistickom chodníku, je teda často navštevovaným cieľom turistov. 

Zdroj: ttstudio.sk

Chata pod Hrbom

Táto chata sa nachádza nad obcou Ľubietová, medzi Banskou Bystricou a Breznom a stala sa obľúbeným cieľom turistov najmä pre jej polohu pod vrchom Hrb. Ten je totiž oficiálnym geografickým stredom Slovenska.

Zdroj: salora.sk

Dedečkova chata

Táto nenápadná chata vznikla len nedávno ale hneď sa stala obľúbenou zastávkou nielen miestnych ale aj turistov. Nachádza sa nad obcou Mýto pod Ďumbierom v Nízkych Tatrách, neďaleko zjazdovky. Je pomerne ľahko dostupná a poskytuje krásne výhľady na široké okolie, takže nie je dôvod, aby ste ju nenavštívili. Dá sa tu napiť, najesť ale aj ubytovať sa.

Zdroj: stredoslovaci.sk

Dedečkovou chatou sa náš výber končí. Spoznávanie horských chát na vlastnej koži je, ako vidíte, dlhodobá záležitosť. Ak ale začnete hneď, možno ich stihnete navštíviť všetky! Našli ste v našom blogu chaty, ktoré ste očakávali? Alebo viete o nejakej, ktorá by tu rozhodne nemala chýbať? Dajte nám o nej vedieť! :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: