Dovolenka v Čechách: zoznam opatrení + tipy na výlety

Hľadáte nové miesta, kde stráviť dovolenku? Ak milujete moravské koláče alebo české pivo, máme pre vás dobrú správu :) Viete o tom, že od pondelka 7.6. je cestovanie k našim českým susedom o čosi jednoduchšie? Pripravili sme pre vás všetko dôležité, čo by ste mali pred cestou vedieť a na čo sa pripraviť. Samozrejme, nezabudneme ani pridať niekoľko tipov na skvelé ubytovanie a výlety :)

Česi nás aktuálne na svojej cestovateľskej mape zafarbili na oranžovo. Znamená to, že z okolitých štátov patríme medzi krajiny so stredným rizikom nákazy. S tým súvisia aj miernejšie podmienky vstupu.

Podmienky cestovania do Českej republiky zo Slovenska

Aktualizované 16.6.2021

Slovákom stačí na vstup do krajiny negatívny antigénový test (nie starší ako 24 hodín) alebo PCR test (nie starší ako 72 hodín).

Naďalej je nutné vyplniť príjazdový formulár ešte pred vstupom do Českej republiky. Pred cestou ho pošlite príslušnej krajskej hygienickej stanici. Doklad o jeho vyplnení majte pri sebe, na vyžiadanie ho od vás môžu žiadať pri hraničnej alebo pobytovej kontrole.

Vydajte sa za turistikou

Od 1. júna môžete vycestovať do Čiech aj za turistikou! Je však potrebné sa po vstupe do krajiny preukázať nasledovnými dokumentmi:

  • národným certifikátom o vykonanom očkovaní v SR vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR - a to už po 22 dňoch od prvej dávky vakcinácie

  • alebo potvrdením o prekonanom ochorení COVID-19 - nie viac ako pred 180 dňami (v tomto prípade nemusíte vyplniť príjazdový formulár pred vstupom)

  • potvrdením o negatívnom výsledku AG testu nie starším ako 24 hodín alebo PCR testu nie staršom ako 72 hodín vykonaným v SR

  • nezabudnite, že pred vstupom do ČR je nutné vyplniť príjazdový formulár (okrem spomínaného príkladu vyššie).

Náš tip: Najväčšie skalné mesto v strednej Európe 

Adršpašské skaly

V Adršpašských skalách môžete na vlastné oči vidieť Levicu či Slona vo voľnej prírode! Nie, nejedná sa o žiadne safari ale o niekoľko fascinujúcich skál unikátneho Adršpachu :) Prídete tam príjemnou prechádzkou z hotela Praha*** zhruba za pol hodinky.


Pozrieť pobyt v Adršpachu

 

Výlet na otočku

Ak váš pobyt v Česku nepresiahne 24 hodín, môžete sa na cestu vydať z akýchkoľvek dôvodov, nie iba za prácou :) V takom prípade nemusíte:

  • nie je potrebné vyplniť online príjazdový formulár

  • netreba absolvovať izoláciu/PCR test po príchode

Náš tip: Historická prehliadka Prahy s návštevou podzemia

Historická prehliadka Prahy

Zažite netradičnú historickú prechádzku po Prahe. Spolu so sprievodcom navštívite miesta, ktoré zostávajú pred očami bežných návštevníkov skryté. Nahliadnete do tajného alchymistického laboratória a v strašidelnom podzemí sa dozviete viac o popravách a živote v stredoveku. 

Pozrieť historickú prehliadku Prahy
 

Náš tip:  Ubytovanie len 10 minút od Václaváku

Pobyt v Royal Court Apartments

Ak by ste chceli v stovežatej Prahe stráviť pár dní naviac, určite je dobré vybrať dobré ubytovanie. My pre vás máme napríklad tieto moderné Royal Court Apartments len 10 minút od Václavského námestia a iba 5 minút chôdze k stanici metra IP Pavlova. V cene sú aj raňajky a neďaleko hotela nájdete kopec reštaurácií s tradičnou českou kuchyňou aj dobrým pivom.

Pozrieť pobyt v Royal Court Apartments

 

Prečítajte si aj: Spoznajte Prahu za 4 dni

Opatrenia v Čechách

Podľa aktuálnych opatrení je v krajine potrebné nosiť respirátor v interiéri (obchody, letiská, múzeá a galérie, hromadná doprava, apod. ). Respirátory je nutné nosiť aj vo všetkých ostatných verejne prístupných miestach, ak sa stretnú aspoň 2 osoby (nežijúce v spoločnej domácnosti) a sú spolu vo vzdialenosti menej ako 2 metre.

Tipy na záver:

Krásny zámok Lednice zo zoznamu UNESCO

Zamok Lednice

Prežite rozprávkovú dovolenku v pohostinnom moravskom kraji. Máme pre vás skvelé ubytovanie iba 10 minút pešo od zámku Lednice. Na dosah máte aj ďalšie moravské skvosty ako napríklad Zámok Valtice (7 km), zrúcaninu Janův hrad alebo obľúbený Aqualand Moravia. Čo by to bol za pobyt na Morave bez vína? K večeri si môžete otvoriť fľašu z vinárstva Nečas Rakvice. Tento pobyt má navyše dlhú platnosť až do decembra 2021.

Pozrieť pobyt v Penzióne Myslivna


Luxusný pobyt v centre Karlových Varov

Karlove vary - Hotel Ambiente

Obľúbené Karlovy Vary si môžete užiť ako filmová hviezda! Zrejme v lobby hotela aj tak na nejakú narazíte :) Wellness & Spa hotel Ambiente**** patrí k tým najluxusnejším v celom kúpeľnom meste! Ak vás už omrzí neobmedzený relax vo wellness (mimochodom, od 1.7. sa možnosť využitia pre wellness zóny v ČR navyšuje na 75% kapacity), tak priamo pri hoteli je park, Kostol Márie Magdalény a 4 minútky pešo nájdete Vřídelnú kolonádu.

Pozrieť pobyt v Hoteli Ambiente

 

Viac informácií o aktuálnych opatreniach pre vstup do ČR nájdete na stránkach Veľvyslanectva SR v Prahe.

Zdroj: mzv.sk


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: