Belianske Tatry: Tieto miesta musíte vidieť

Belianske Tatry turisti milujú pre biele vápencové skaly a zelené lúky posiate kvetmi. Je jedno či ich navštívite počas leta alebo v zime, zakaždým ponúknu nádhernú prírodu. Prečítajte si naše tipy na miesta, ktoré môžete navštíviť s priateľmi, partnerom aj s deťmi. Do Belianskych Tatier sa zamilujete!

Chodník korunami stromov Bachledka

tipy nav ylet chodnik korunami stromov bachledka

Chodník korunami stromov sa nachádza v Bachledovej doline v Ždiari. Ak máte radi nádherné výhľady na okolitú krajinu, túto zaujímavú vyhliadku musíte navštíviť. Ponúka výhľad z 32 metrov vysokej veže na Belianske Tatry a jedinečnú scenériu Pienin a Zamaguria. Chodník je dlhý 1,8 km s prevýšením 300 m. Trasa o dĺžke viac ako 600 m vás prevedie pestrým lesom, kde na dospelých aj deti čakajú rôzne prekvapenia a ponaučenia. Uvidíte tu množstvo informačných tabúl, z ktorých sa dozviete zaujímavé informácie o faune, flóre a živote miestnych lesov, ich ochrane a žiaľ aj  ničivej sile počasia. Počas letnej sezóny sa na chodník dostanete peši po turistickom chodníku z Bachledovej doliny alebo Malej Frankovej. Ak patríte medzi pohodlné tipy alebo by vaše deti nezvládli 40 minútovú cestu do kopca, môžete sa na miesto odviezť kabínkovou lanovkou.

Belianska jaskyňa

tipy na vylet belianska jaskyna
Obrázok: slovakia.travel

Keď budete v Bachledovej doline, iba na skok to máte do nádhernej Belianskej jaskyne. Jaskyňa patrí medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne na Slovensku. Ponúka pohľad na bizarné skalnaté tvary, ktoré vás prenesú do rozprávky. Záujem o jej prírodné pozoruhodnosti pretrváva už 125 rokov. Jaskyňa bola známa už v 18. storočí zlatokopectvom. Dnes by ste v nej však zrnká zlata hľadali iba márne. Prehliadkový okruh má dĺžku 1370 m s prevýšením 125 m. Na trase je 860 schodov, takže si zoberte kvalitnú a pevnú obuv. Pobyt v jaskyni trvá asi 70 min. Teplota v jaskyni sa pohybuje od 5 do 6,3°C, preto sa poriadne oblečte. Jedna zo zastávok na prehliadkovej trase je v Hudobnej sieni, ktorá dostala pomenovanie podľa zvukov dopadajúcich kvapiek vody na hladinu jazierka. V tejto sieni sa pre jej výborné akustické podmienky organizovali hudobné koncerty reprodukovanej klasickej hudby.

Prečítajte si aj: Slovenské jaskyne, ktoré musíte vidieť

Hľadáte ubytovanie v Belianskych Tatrách?

Chaty, hotely a penzióny podľa vašej preferencie nájdete na ZľavaDňa za výhodné ceny.

Penzión Ždiaranka

Pobyt v penzióne Ždiaranka

 

Mountain Resort Apartments

Pobyt v Mountain Resort Apartments

 

Penzión Viktória

Pobyt v penzióne Viktória

 

Winter & Summer resort

Pobyt vo Winter & Summer resort

 

Penzión Aja

Pobyt v penzióne Aja

 

Turistické trasy, kde sa len pozriete

tipy na vylet chata plesnivec
Obrázok: tatry.sk

Belianske Tatry sú nádhernou súčasťou Tatranského národného parku. Objavovať prírodné krásy na túrach môžete celoročne. Nájdete tu trasy na ľahkú turistiku s deťmi, ale dá sa tu aj poriadne „vybehať“ na náročných túrach. Pre nováčikov, ktorí ešte nemajú v nohách stovky kilometrov, odporúčame navštíviť Chatu Plesnivec. Ide o jedinú horskú chatu v Belianskych Tatrách, no očarí výnimočným lesným prostredím. Dostanete sa sem ľahšou prechádzkou z Tatranskej kotliny. A budete mať ešte dostatok síl, môžete pokračovať ďalej na Veľké Biele pleso alebo sa vrátiť inou cestou späť do Tatranskej kotliny.

Jednoduchá trasa vedie aj popod Ždiar. Je tiež vhodná pre cyklistov, ale aj pre turistické topánky.  Začína v Strednici a pokračuje k Monkovej doline, okolo potoka Biela až do Tatranskej Kotliny.

Belianske Tatry sú vhodné aj pre tých, ktorí vyhľadávajú náročnejšiu a mnohohodinovú turistiku. V kombinácií s Vysokými Tatrami poskytujú možnosť nádherných diaľkových túr. Môžete sa vydať cez roviny, doliny a kotliny napríklad na Kopské sedlo či Poľský hrebeň.

Lyžiarske svahy pre milovníkov zimných športov

Ski Bachledova dolina – Jezersko

Tento kus Slovenska je bohatý aj na kvalitné lyžiarske strediská. Na svoje si prídu začiatočníci aj pokročilí. Rázovitá dedinka Ždiar, ktorú nájdete medzi Popradom a hranicou Poľska a Slovenska, je domovom Ski Bachledova dolina – Jezersko. Lyžiarske stredisko sa rozprestiera na južných a severných svahoch Spišskej Magury. Spišská Magura tvorí horský hrebeň, ktorý sa tiahne ponad celú dedinu Ždiar a ponúka hotový lyžiarsky raj. Zalyžovať si môže celá rodina na 12. zjazdovkách s rôznou náročnosťou.

Ďalším skvelým strediskom je Ski centrum Strednica Ždiar. Na svoje si tu prídu nenároční lyžiari alebo rodiny s deťmi. Zjazdovka je mierna a dostatočne široká, takže sa na nej nemusíte báť. K tomu krásny výhľad a dobré bufety, kde si môžete po hodinách jazdenia oddýchnuť a občerstviť sa. To je tá pravá lyžovačka.

A čo tak navštíviť svahy mimo preplnených lyžiarskych stredísk? Tento benefit poskytuje vlek Krasuľa. Už názov predpokladá krásnu lyžovačku. Vlek s dĺžkou 150 m a hodinovou prepravnou kapacitou 500 osôb je ideálnym miestom pre rodinky s deťmi i pre lyžiarov začiatočníkov.

Ski Monková dolina

Ak ste si stále nevybrali, Ski Monková dolina vás presvedčí o svojich kvalitách. Toto stredisko sa nachádza v Monkovej doline, necelý 1,5 km od turistami vyhľadávanej obce Ždiar. Celková dĺžka zjazdoviek je 700 m. Prepraviť na vleku dokáže 540 osôb za hodinu. Stredisko sa nachádza v nadmorskej výške 1 000 m n. m. Najmenší lyžiari, začiatočníci, sánkari a bobisti sa môžu vyblázniť na kratšej zjazdovke, ktorá je súčasťou strediska.

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: