Bardejov - Miss Slovensko medzi mestami

O tom, že máme na Slovensku mesto Bardejov ste už určite všetci vedeli. Vedeli ste však aj to, že toto mesto je výnimočné hneď vo viacerých ohľadoch? V tomto článku vám predstavím jedno z najkrajších miest na Slovensku, ktorého centrum je zaradené do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.  Dostanete zaujímavé tipy na miesta, ktoré sa oplatí navštíviť. A malá poznámka - vôbec neplatí, že na Východe nič nie je. Veď čítajte ďalej...

Radničné námestie

Prvé, kam po príchode do Bardejova zamierite, teda okrem hotela, bude pravdepodobne Radničné námestie. To je totiž na každej fotke z Bardejova a každý Bardejovčan vás tam zaručene pošle. Prečo je ale toto námestie také známe? Toto vydláždené námestie je obklopené štýlovými meštianskymi domčekmi v gotickom štýle, ktoré hrajú rôznorodými farbami. V minulosti pravdepodobne domčeky slúžili mešťanom ako obydlia, dnes z nich sú reštaurácie, kaviarne, cúkrarne či butiky.

Pýchou Bardejova, ktorá je zároveň dominantou, je Bazilika minor svätého Egídia. Ak sa chcete pozrieť na Bardejov zhora, môžete sa naň pozrieť z kostolnej veže. Vstup na ňu je symbolický. Pre dospelých 1€, študenti to majú za 0,66€ a deti za 0,33€. Pôvodná veža v minulosti zhorela, táto je už nová, avšak zachovali sa z pôvodnej 2 zvony, ktoré sú zaliate pred kostolom. 

Pri Bazilike sa nachádza Radnica, podľa ktorej je námestie pomenované. V minulosti bola dôležitá z hľadiska obchodu, dnes slúži ako Šarišské múzeum. Zaujímavosťou na Radnici je socha Rolanda, ktorý ukazuje nahý zadok. Sochár to vraj spravil z pomsty. No, ktovie, čo sa tam vtedy stalo a čím si to Roland zaslúžil. 

Spievajúca fontána

Kúsok od centra sa nachádza Promenádový park, kam môžete zavítať, pokiaľ si chcete oddýchnuť v tieni stromov. V parku sa ale skrýva viacej, ako len zóna relaxu v prírode. Nájdete tam totiž spievajúcu fontánu, ktorá hrá po zotmení všetkými farbami. Táto fontána sa bude určite páčiť deťom, ale v kombinácií s príjemným prostredím parku nadchne aj vás. 

Bardejovské kúpele

Len 5 kilometrov od Bardejova ležia aj jedny z najstarších kúpeľov na Slovensku - Bardejovské kúpele. Nachádzajú sa uprostred krásnej prírody horného Šariša. Keď navštívite kúpele, určite si prezrite kúpeľné domy. Okrem nich sa ale v kúpeľoch nachádza i pešia zóna, lesopark, letné kúpalisko s vyhrievanou vodou i viaceré turistické a cyklistické chodníky. Nájdete tam takisto skanzen, kino a obchodné centrum. Zaujímavosťou Bardejovských kúpeľov je to, že v nich bola ubytovaná aj Sissi. Na jej počesť je v jednom z liečebných domov zariadený aj jej Muzeálny apartmán. Mlsné jazýčky určite potešia kúpeľné oblátky, ktoré sú skutočne veľmi chutné. 

Očami miestnej rodáčky

Spýtala som sa kamarátky, ktorá je rodená Bardejovčanka, ktoré netradičné miesta by človek zavítajúci do Bardejova mal vidieť. Spomenula opevnenie, ktoré rozdeľuje Bardejov na 2 časti. Samotné opevnenie vraj nie je ani až tak zaujímavé ako most, ktorý cez opevnenie vedie. Ten je vraj veľmi moderný, podobný mostu Apollo v Bratislave. I keď o dosť menší. Fanúšikom futbalu odporúčila pozrieť sa na novoprerobený futbalový štadión. Musím spomenúť aj Tradičný bardejovský jarmok, ktorý sa v meste organizuje už celkovo po 667. krát, avšak v novodobej forme je to 47. jarmok. Ten trvá 4 dni a je najväčší na Slovensku. Keď vtedy zrovna budete v blízkosti, určite si tam skočte na cigánsku či pivko. Na záver povedala , že ak niekto chce uniknúť z ruchu veľkomesta a chce spoznať trochu slovenskej kultúry a pamiatok, tak je v Bardejove na správnom mieste. 

Okolie Bardejova

Nebojte sa výjsť za hranice mesta a potúlať sa aj po okolí. To ponúka tiež veľa krásnych a zaujímavých miest, ktoré môžete navštíviť. Neďaleko sa nachádza zrekonštruovaný Zborovský hrad, ktorý vyzerá takmer ako kedysi. Vraví sa, že z neho vedie tajná chodba až do Bardejova. Čo je na tom ale pravdy, to už neviem. Ak sa tam ale vydáte, môžete sa pokúsiť ju objaviť. 

Nielen hrad je však zaujímavým lákadlom turistov. V okolí sa nachádza aj veľa drevených kostolíkov, medzi ktoré patrí napríklad aj kostol Hervartov. Je zaujímavé vidieť trošku inú architektúru, než na akú sme zvyknutí napríklad zo Západu. 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Veronika Filipová

Veronika má u nás na starosti podporu B2B oddelenia a marketingu. Študuje marketingovú komunikáciu, rada píše, fotí a hrá sa s fotkami. Najradšej trávi čas s priateľmi a rodinou. Ako každá žena rada nakupuje, je dobré jedlo, cestuje a spí. Miluje zvieratká, má psíka a jazdí na koni.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: