9 tipov ako si užiť zimu aj bez lyží

Počasie praje všetkým milovníkom zimy. Stačí si zobrať svoje lyže či snowboard, vybrať si skipas do obľúbeného strediska a užívať si zasnežené svahy. Čo však v prípade, ak nelyžujete? Aj tak si môžete užiť hory naplno. Nemusíte celý čas presedieť v bufete, kým sú všetci kamoši na svahu. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako si užiť zimu, aj keď vám lyžovanie nič nehovorí.  #ObjavteSlovensko cez nové zimné zážitky.

 

Zimná expedícia na Gerlachovský štít

Pomysleli ste niekedy na to, že by ste chceli zdolať náš slovenský „Everest“? Len si predstavte tie nádherné výhľady z výšky fantastických 2 654 m n. m. Celé Slovensko vám leží pri nohách... Pod vedením profesionálnych horských vodcov sa vám dostane základný výcvik. Naučíte sa chodiť v mačkách, používať cepín či lavínovú výstroj. Expedícia trvá 2 dni, pričom túra vedie cez technicky stredne náročný terén s pasážami v skale a na strmom snehu. Výsledok však stojí naozaj za to. Veď koľko vašich známych môže povedať, že zdolali najvyšší vrch Slovenska?

Chcem vyskúšať

 

 

Jazda na psom záprahu

Tucet chvostíkov, 24 ušiek a 48 labiek - čo je to? Odpoveď na túto hádanku pozná každý mašér. :) Vyskúšajte si jazdu na saniach ťahaných psím záprahom. Ticho okolitej prírody, ligotajúci sa sneh, svorka oddaných psov a adrenalín na maxime. Takto vyzerá pravá zimná idylka. Mushing je však aj o trpezlivosti a lásky k zvieratám. Vyskúšajte si zážitok, ktorý je aj o spolupráci a spoznávaní krásnej krajiny. Ak ste niekedy túžili veliť vlkom, teraz máte príležitosť.

Chcem vyskúšať

 

 

 

Adrenalínová jazda na snežných skútroch

Ak vás lákajú viac kone ako psíci, aj pre vás máme tip na zážitok. Myslíme tým však kone pod kapotou. :) Jazda na snežnom skútri predstavuje spojenie adrenalínu a zábavy v jednom. Na výber máte niekoľko trás, na ktorých spoznáte skryté cesty, nádherné vyhliadky a skutočnú prírodu Slovenského rudohoria. Tento zážitok je vhodný pre partie – nebojte sa ho preto navrhnúť kamošom na spoločnej lyžovačke. Je to super spôsob, ako si užiť deň na horách aj bez lyží.

Chcem vyskúšať

 

 

 

Prvá slovenská zimná Via ferrata

Via ferrata je cesta v náročnom horskom teréne, ktorá je vybavená železnými stupačkami, istiacimi lanami a ďalšími pomôckami. Je to skvelý spôsob pre všetkých, ktorí nemajú skúsenosti s náročnými horolezeckými výstupmi. Prvá takáto zaistená cesta v zimných podmienkach je prístupná už aj na Slovensku a nájdete ju v Malej Fatre. Túru vedie medzinárodný horský sprievodca, vďaka ktorému bude výstup bezpečný. Naučíte sa nielen to, ako sa po takýchto cestách správne pohybovať, ale dozviete sa aj niečo z histórie či klasifikácie. Pre milovníkov prírody predstavuje takýto výstup naozaj nezabudnuteľný zážitok.

Chcem vyskúšať

 

 

 

Belianska jaskyňa

Krása sa na našom Slovensku neskrýva len na povrchu, ale nájdete ju aj v podzemí. Navštívte jedinú sprístupnenú jaskyňu vo Vysokých Tatrách. Prehliadkový okruh Belianskej jaskyne má dĺžku 1370 m a prehliadka trvá asi 70 minút.

Chcem vyskúšať

 

 

 

Múzeum Ždiarsky dom

Len na skok od lyžiarskych stredísk nájdete múzeum, v ktorom sa dozviete niečo o živote Goralov žijúcich pod úpätím Belianskych Tatier. Múzeum sa nachádza v komplexe Ždiarsky dom, ktorý bol postavený podľa vzorov slovenských dreveníc z roku 1911 a 1914. Spoznáte tu pôvodnú architektúru, zažijete pravú Ždiarsku svadbu alebo vyskúšajte možnosť obliecť sa do kroja.

Chcem vyskúšať

 

 

 

Ľadový palác na Hrebienku

obrázok: regiontatry.sk

 

Táto majestátna stavba nemá na Slovensku obdobu. Jedná sa o unikátny ľadový kostol s prvkami tatranskej histórie a prírody. V práve prebiehajúcej sezóne 2016/2017 je to už po švrtýkrát, čo návštevníci Hrebienku môžu obdivovať takýto ľadový palác. Chrám je pre návštevníkov prístupný počas celej zimy denne od 9:00 do 16:30. Každú nedeľu sa tu navyše konajú koncerty.

Chcem vyskúšať

 

 

 

Ski Museum

Za návštevu určite stojí aj múzeum zimných športov vo Vysokých Tatrách. Rozprestiera sa na ploche 300 m². Zachytáva históriu vzniku a vývoja tatranských zimných športov prevažne do roku 1945.

Chcem vyskúšať

 

 

 

Sánkovanie z Hrebienku

obrázok: slovakia.travel

 

Lyže či snowboard vám príliš nevoňajú? Sánky, to je však už iná káva! Preneste sa do detských čias. Na Hrebienku totiž nájdete 2,5 km dlhú dráhu, ktorou sa spustíte až do Starého Smokovca. Každý utorok, piatok a sobotu si tu dokonca môžete užiť nočnú sánkovačku. Jupííí...

Chcem vyskúšať

 

 

 

 

Ako vidíte, užiť si krásy zasneženého Slovenska sa dá aj inak ako na lyžiach. Máte nejaké ďalšie tipy na aktivity a zážitky? Nezabudnite nám o nich napísať v komentároch. Slovensko pod zimnou perinou je naozaj nádherné a je na ňom stále čo objavovať.  

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: