8 + 2 kúpele, ktoré by ste mali rozhodne navštíviť

Nemusíte byť práve lekár aby ste vedeli, že príroda má niekedy priam zázračné účinky. Čerstvý vzduch, upokojujúca zelená a pokoj však nie sú jej jediné zbrane v boji proti únave a rôznym chorobám. Poďte s nami spoznať kúpele, ktoré už po stáročia využívajú silu minerálnych prameňov. A neostaneme len na Slovensku :)

Romatické pobyty so zľavou

 

Kúpele Kováčová

Predstavte si, ako relaxujete po krk ponorený v minerálnej vode, ktorej teplota je až 39 °C. V takom prípade z vás únava a stres opadnú v priebehu pár minút. Termálny prameň v Kováčovej objavili už v 19. storočí a ako prví si ho užívali miestni obyvatelia. Našťastie, tí si liečivé účinky tejto vody nenechali pre seba. Dnes sa tu liečia choroby pohybového ústrojenstva, nervové choroby, ženské choroby, poruchy žliaz s vnútorným vylučovaním, choroby močovej sústavy, tráviaceho ústrojenstva a choroby pečene. Jednoducho povedané, tento prameň má priam zázračné účinky na celý organizmus. Základom kúpeľnej liečby sú bazénové a kúpeľné procedúry, takže ak milujete relax vo wellness, toto bude presne pre vás! :)

Tipy na výlet v okolí: Drevený artikulárny kostol v Hronseku, Pustý Hrad, Zvolenský zámok, Vígľašský zámok

 

Pobyt v Kúpele Kováčová

 

Kúpele Sliač

V areáli kúpeľov Sliač vás v prvom rade očarí okolitá príroda. Už len ten pokoj v lesoparku pôsobí blahodarne. Kúpele, samozrejme, využívajú aj iné dary prírody. Ako jediné na Slovensku používajú na liečbu prírodný žriedlový plyn. Jeho vplyv na organizmus je oproti medicínskemu plynu priam bezkonkurenčný. Dokáže liečiť choroby obehového a pohybového ústrojenstva, ženské a onkologické choroby. Profesionálny personál využíva na liečbu rôzne zábaly, vaňové kúpele, masáže a žriedlový plyn vo forme Biovaku alebo plynových injekcii. 

Tipy na výlet v okolí: Múzeum SNP, Pustý Hrad, Zvolenský zámok, Vígľašský zámok

Pobyt v kupeloch Sliač

 

Kúpele Brusno

Aj Brusno patrí medzi kúpele,  ktoré ťažia zo svojej polohy. Liečivé pramene na Horehroní pod Nízkymi Tatrami, to je priam dokonalá kombinácia na oddych. Aj tu je základným liečebným prostriedkom kúpeľ v minerálnej vode no k tomu sa pridáva pravidelný pitný režim z prameňov. Pitie miestnej minerálnej vody priaznivo pôsobí napríklad pri nechutenstve, tráviacich problémoch alebo pri potrebe doplnenie minerálov. Významný účinok majú aj podvodné masáže, klasické a reflexné masáže, rehabilitačné plávanie a elektroliečba. Osobitné oddelenie oxygenoterapie ponúka liečbu plynovými injekciami a suchý uhličitý kúpeľ. 

Tipy na výlet v okolí: Kalište, Hrad Slovenská Ľupča, Hrb - stred Slovenska, Čiernohronská lesná železnica

Pobyt v kupeloch Brusno

 

Kúpele Malé Bielice

Vodný svet využívajúci termálnu vodu. To znie viac ako dobre, čo poviete? Základom relaxu je tu minerálna termálna voda s teplotou 30-38 °C. Tú si môžete užívať vo viacerých podobách. Čaká tu na vás hydromasážny bazén, odpočinkový bazén a vonkajší bazén. K tomu si pridajte masáže a saunové cetrum. Jednoducho všetko, čo potrebujete na božský oddych. Navyše, blízko to máte napríklad k Bojniciam, Trenčianskemu hradu alebo k Čachtickému hradu.

Tipy na výlet v okolí: Topoľčiansky hrad, Bojnická ZOO, Historická knižnica rodu Apponyi, Zrúcanina hradu Uhrovec

Pobyt v kupeloch Male Bielice

 

Kúpele Číž

Mestečko Číž si počas roka užíva v priemere až 240 slnečných dní a , samozrejme, nesmie tu chýbať ani výnimočný jódový minerálny prameň. Navyše, celé kúpele sú vsadené do lesoparku, takže priam lákajú na dlhé prechádzky. Okrem balneológov, fyzioterapeutov, masérov a zdravotných sestier tu pacientov liečia aj trocha netradiční pomocníci. Do liečebných procedúr si tu môžete zaradiť aj hypoterapiu. Liečebnú metódu pri ktorej sa využíva priaznivé pôsobenie koní. Pri jazde na koni dochádza k pôsobeniu na celé pohybové ústrojenstvo, dýchaciu sústavu, koordináciu a rovnováhu. Zároveň povzbudzuje psycho-emotívnu sústavu. Navyše, od júna do septembra je hosťom k dispozícii aj vodný svet s niekoľkými bazénmi.

Tipy na výlet v okolí: Hrad Šomoška, Ochtinská aragonitová jaskyňa, Jaskyňa Domica, Kamenný vodopád a kamenné more Šomoška

Pobyt v kupeloch Ciz

 

Kúpele Horný Smokovec

Čo je lepšie ako spojiť pobyt v Tatrách s kúpeľným pobytom? Kúpele v Hornom Smokovci však nevyužívajú minerálne pramene ale to, čím sú Vysoké Tatry tak výnimočné. Horský vzduch a krásnu okolitú prírodu. Navyše, tieto klimatické kúpele sú určené pre deti. Tie sem chodia najmä s dýchacími problémami, alergiami a oslabenou imunitou. Vysokohorská klíma totiž spúšťa v organizme procesy, ktoré zvyšujú jeho obranyschopnosť. Medzi najpoužívanejšie liečebné metódy v týchto kúpeľoch patria inhalačná liečba, svetloliečba, teploliečba, plávanie, sauny a masáže.

Tipy na výlety v okolí: Kežmarský hrad, Obrovský vodopád, Vodopády Studeného potoka, Reinerova chata

Pobyt v kupeloch Horny Smokovec

Pobyt v kúpeľoch Horný Smokovec

 

 

Kúpele Lúčky

Milovníci hôr zbystrite pozornosť. Kúpele Lúčky sa totiž nachádzajú priamo pod majestnátnym vrcholom Choč. Lúčky sa zameriavajú na viaceré druhy pobytov - liečebné, liečebno-preventívne, víkendové, seniorské, špeciálne mužské a ženské alebo turistické. Na svoje si teda príde každý, aj úplne zdraví dovolenkári. Zaručene by ste ale mali vyskúšať pôsobenie miestnej termálnej vody. Lieči totiž pohybový aparát, gynekologické ochorenia, stav po onkologických operáciách, nervové choroby a choroby z povolania. Zároveň obsahuje vysoký podiel vápnika a železa. No a ak máte dostatok síl, určite zdolajte vrchol Choč. Ide totiž o vrchol s jedným z najkrajších výhľadov na Slovensku. :)

Tipy na výlety v okolí: Hrad Likava, Prosiecka dolina, Archeoskanzen Havránok, Vlkolínec

Pobyt v kupeloch Lucky

Pobyt v kúpeľoch Lúčky

 

 

Kúpele Vyšné Ružbachy

Budete sa čudovať, koľko toho ponúka malá dedinka na severnom Spiši. Začnime ale kúpeľmi. Vyšné Ružbachy využívajú zemitouhličité pramene, ktoré patria medzi najúčinnejšie v Európe. Liečia obehové ústrojenstvo, vysoký krvný tlak a srdcovo-cievne ochorenia. Mimoriadne priaznivo pôsobí aj všadeprítomný pokoj, horský vzduch a zelené lesy. Relax si tu užijete vo wellness, v bazéne alebo počas množstva procedúr, z ktorých menujeme napríklad bahenné zábaly, cvičenie v bazéne, inhalácie, hippoterapiu, masáže a ďalšie. Okrem unikátnych prameňov ukrývajú Vyšné Ružbachy výnimočný travertínový kráter, kúpeľnú stavbu Biely Dom a ,samozrejme, kúpeľný park. Jednoducho všetko, pre skvelú regeneráciu. :)

Tipy na výlety v okolí: Jarabinský prielom, Hrad Stará Ľubovňa, Skanzen Stará Ľubovňa, Splav Dunajca

Pobyt v kupeloch Vysne Ruzbachy

Pobyt vo Vyšných Ružbachoch

 

 

Jazero Hévíz

Teraz sa presunieme južnejšie, konkrétne až do Maďarska. Tu sa totiž nachádza termálne jazero Hévíz obľúbené v celej Európe. Jazeru patrí celosvetový titul najväčšieho termálneho kúpaliska vhodného na plávanie. Teplota vody v ňom dosahuje v lete 33-35°C a v zime stále príjemných 26-28°C. Miestne liečebné procedúry sa postupne rozšírili do celého sveta, takže na tradíciu kúpeľnístva sú tu právom hrdí. Voda bohatá na minerály upokojuje nervový systém a bahno z prastarého Panónskeho mora je vhodné na liečbu muskulo-skeletárnych ťažkostí, reumatických zápalov a bolestí kĺbov.

Heviz kupele pobyt

 

Rímske kúpele (Slovinsko)

Začíname trocha netradične. V slovinských kúpeľoch na rímsky spôsob. V zalesnených horách len 3,5 hodiny cesty autom totiž vyviera prameň. Okolo tohto prameňa vznikli nádherné kúpele, za ktorými sa teda rozhodne oplatí vycestovať. Výskum ukázal, že táto pramenitá voda je mimoriadne bohatá na prospešné chemické látky a v Slovinsku patrí medzi úplnú špičku. V minulusti tu relaxovali Rimania, králi, šľachta, no a dnes môže vyskúšať silu týchto kúpeľov naozaj ktokoľvek. Miestna minerálna voda priaznivo pôsobí najmä na reumatické ťažkosti, ortopedické poruchy, poruchy kože, gynekologické ochorenia alebo ochorenia dýchacích ciest.

Rímske kúpele Slovinsko

Rímske kúpele Slovinsko

Pobyt v Rímskych kúpeľoch

 

 

Ako vidíte, na Slovensku a v okolitých krajinách máme skutočné šťastie na minerálne pramene. Čo hovoríte na náš výber? Vybrali ste si najbližšiu destináciu vášho oddychu? Do blogu sa nám nezmestili všetky kúpeľné pobyty v našej ponuke. Pozrite si aj ďalšie ponuky na kúpeľný relax a nám ostáva už len popriať vám príjemný relax! :)

 

Kúpeľné pobyty

 

Romatické pobyty so zľavou

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: