7+1 tip ako si užiť jazdu autom na dovolenku

Vyštartujte na celoplošné cestovanie po Slovensku! Dosť bolo presúvania sa z okresu do okresu. Konečne môžete vyraziť za vytúženou dovolenkou kdekoľvek to máte radi. Jazda na pobyt však nemusí znamenať len čo najrýchlejší (a povedzme si to otvorene - častokrát aj nudný) presun z bodu A do bodu B. V tomto prípade však platí známy výrok Konfucia: “Cesta je cieľ”. Máme pre vás pár tipov, ako sa pripraviť a spríjemniť si letné cestovanie autom po Slovensku.

 

1. Cesta je cieľ - venujte čas plánovaniu

Ako sme spomenuli v úvode, už samotná cesta môže predstavovať jedinečný zážitok. Naše Slovensko je naozaj krásne, a preto výhľady z auta dokážu spríjemniť každú cestu. Venujte tak pred štartom chvíľku plánovaniu vhodnej trasy. Môžete si zalistovať v autoatlase, no nebojte sa poradiť s Googlom, prípadne inými aplikáciam.

Napríklad diaľnica D1 pod Tatrami ponúka rýchly a bezpečný presun, no tiež dychberúce výhľady na majestátne hory. Plánujete dovolenku na Orave? Využite obchvat okolo Oravského podzámku. Úsek rýchlostnej cesty R3 je dlhý bezmála 6,5 km a prejdete na ňom až cez deväť mostov.

Ak nechcete, nemusíte sa zastaviť na každom hrade, ktorý vidíte z diaľnice (hoci to znie ako skvelý tip na spontánny výlet). Stačí si užívať tie krásne výhľady a tešiť sa na oddych vo wellnessku, ktorý vás už o pár kilometrov čaká :)

Plánovanie sa týka aj zastávok na ceste. Odpočívadlá sú skvelým miestom, kde načerpáte nielen pohonné hmoty, ale aj nové sily :) Môžete sa trošku poprechádzať, vystrieť nohy, občerstviť sa, prípadne dokúpiť chýbajúce zásoby na pumpe.

 

2. Vyčistite si auto pred cestou

Nastal čas vyhodiť všetky pokrčené bločky aj obaly od bagety z návštevy pumpy, na ktorú si už ani nepamätáte :) Rozhodne nezabudnite na čistenie interiéru vozidla pred cestou. Veď v čistom aute sa počas cesty budú vodič aj spolujazdci buú cítiť príjemnejšie. Zvážte aj možnosť čistenia vozidla od profesionálov, ktorí to efektívne zvládnu za vás.

 

3. Skontrolujte stav vozidla

Nezabudnite aspoň týždeň pred cestou skontrolovať ako na tom váš 4-kolesový kamarát v skutočnosti je. Ideálne to opäť zveriť do rúk odborníkom, ktorí vám vykonajú rýchly servis vozidla. Kontrolu je dobré urobiť v predstihu a nenechávať si ju na poslednú chvíľu, aby mali mechanici čas na opravu prípadných problémov.

Tiež si pre istotu prezrite svoju auto-lekárničku a doplňte pred cestou všetko potrebné.

 

4. Ako BONUS nové auto :)

Nie je nad to, ak si užívate cestu Slovenskom v novučkom aute. Náš bonusový tip vám preto predstavíme hneď takto zo začiatku, už na 4. priečke nášho zoznamu. Využite teraz časovo obmedzenú možnosť získať nový Opel za naozaj výhodnejšiu cenu. Nemusíte pred cestou riešiť servis (prvú servisnú prehliadku máte teraz mimochodom zdarma) ani iné prípadné problémy (na nové vozidlo je až 5-ročná záruka). Limitovaná ponuka Opel 24 hodín trvá len jeden deň, tak buďte schnell! :)

Zistiť viac

 

5. Doprajte si oddych pred cestou

 

Hoci sa táto rada vzťahuje hlavne na dlhé cesty (väčšinou na chorvátske pláže), platí aj počas presunu na slovenskú dovolenku. Doprajte si poctivý spánok, aby ste boli čerstvý a oddýchnutý. Pravidelná pauza pre vodiča sa odporúča každých 100 km prípade po dvoch hodinách jazdy. 

 

6. Nezabudnite na snacky aj pitný režim

Nezabudnite zostať hydratovaný a dodržiavajte pitný režim. Platí to pre vodiča aj pre spolucestujúcich. Ak náhodou dôjde zásoba minerálky, neváhajte zastaviť na najbližšej pumpe. Zobrať so sebou na cestu niečo pod zub je tiež dobrý nápad.

Vodičom odporúčame k lepšiemu sústredeniu žuvačku. Opakovaný proces zvyšuje pozornosť - nemusíte teda nasilu vypiť hektolitre kávy. Hoci malé presso na pumpe nemusí byť na zahodenie, však? :)

 

7. Zabavte posádku

Zvlášť dlhšie cesty vedia byť pomerne nudné. Ak sa veziete na rodinnú dovolenku s deťmi, určite im nezabudnite na spríjemnenie pripraviť menší zábavný program. Môžu to byť rôzne slovné hry, podľa veku zvážte aj tablet alebo prenosný DVD prehrávač. Obľúbené sladkosti z domu tiež vaše deti potešia. Na letnú jazdu však určite odporúčame niečo nečokoládové :)

 

8. Vyberte dobrý playlist

Hudba vie naozaj veľmi pekne spríjemniť dlhú jazdu autom. Je dobré, ak sa na nej zhodnú všetci cestujúci. Ale aj skúšanie nových hudobných tipov od spolujazdcov, kedy každý pustí svoj roadtrip song, vie byť zaujímavá zábava. Môžete použiť prehrávanie z USB kľúča, telefónu, prípadne hociktorú z dostupných streamovacích služieb. Záleží na možnostiach vášho autorádia.

Okrem muziky si na roadtrip môžete pustiť aj dobrú audioknihu. Počúvanie audiokníh zvyšuje mozgovú aktivitu bez zbytočného rozptylovania, takže vodič zostane za volantom ostražitý. Skvelý tip, čo poviete?

 

Toto bolo našich 8 tipov, ako si spríjemniť cestu autom na dovolenku po Slovensku. Máte nejaké svoje overené finty? Podeľte sa o ne s ostatnými v komentároch. Prajeme vám úžasné celoplošné cestovanie po Slovensku!

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: